Lončar: Nije lako provesti četiri sata u skafanderima sa pacijentima koji su u izuzetno teškom stanju

Autor:

Vesti

12.04.2020

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gostujući u emisiji na TV Prva istakao je da situacija nije nimalo ista, kao pre pojave pozitivnih na koronu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zlatibor Lončar

- Struka sve vreme vodi ovu priču. Zdravstveni sistem ima više od 100.000 ljudi. I danas kako radi nije nimalo slično nego ranije pre pojave prvog pozitivnog od korona virusa. Bilo je neophodno obezbediti dovoljno ljudi, obučiti ih i ustanoviti sistem koji će da da rezultat - rekao je dr Lončar.

On je objasnio da postoji krizni štab koji čine epidemiolozi, virusolozi i infektolozi.

- Glavnu reč vode epidemiolozi, oni daju preporuke i uputstva šta treba da radimo. Onda moramo da organizujemo sistem, to radimo ja i ministarstvo zdravlja. KBC "Dragiša Mišović", Zemunska bolnica, Opšta bolnica u Pančevu, nisu se bavile ranije infektivnim bolestima. Bolnica na Bežanijskoj kosi i VMA su preuzeli pacijente koji nisu inficirani koronnom. Ako nekoga boli stomak, tačnije sumnja na probleme sa slepim crevom može da ode i u Urgentni centar. Na nivou Beograda se radi o hiljadama pacijenata, a na nivou Srbije ih je više od deset hiljada - objasnio je Lončar i podsetio da su organizovane i privremene bolnice.

- Morali smo, nažalost, da dođemo u ovu situaciju da vidimo koliko su naši zdravstveni radnici stručni i koliko se bore za svakog građanina Srbije. Nije lako provesti četiri sata u skafanderima sa pacijentima koji su u izuzetno teškog stanja. Voleo bih da to građani znaju jer se ti ljudi upravo sada bore za živote onih koji su u najtežem stanju, a ujedno kontrolišu one sa lakšom kliničkom slikom. Privremene bolnice postoje da bismo na vreme ukazali pomoć. U poslednje dve nedelje primili smo više od 2.500 lekara i medicinskih sestara, to su izvanredna deca koja su naša budućnost. Oni su bili na specijazaciji, pod ugovorima na određeno vreme, pozvali smo sve - rekao je Lončar.On je negirao da je zdravstveni sistem loš i da su otišli medicinski radnici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading