Ispovest "nultog pacijenta" iz Obrenovca: Mislio sam da je umor, a onda je počela borba za dah

Autor: Pink, Republika

Vesti

12.04.2020

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Mislio sam da je umor, a onda su mi rekli da sam pozitivan na koronavirus. Tada je krenula borba za dah koja je trajala 22 dana. Sada se osećam kao pobednik", ovako priča Obrenovčanin Dragan Marinković, "nulti pacijent" u ovom gradu koji je izlečen od virusa Kovid-19.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Dragan Marković

On je radio kao vozač u Nemačkoj, vozio je na relaciji Minhen-Pariz, kada je osetio prve simptome korona virusa, ali je to prepisao umoru, budući da je, kako kaže, radio i do 20 sati dnevno.

- Prve simptome sam osetio 5. marta. Bila je to povišena temperatura koja se pojavila i drugi i treći dan. Potom sam osetio i bolove u mišićima, ali sam pomislio da je to zbog umora. Temperatura se pojavljivala uveče, pa nestajala, a onda su došli i bolovi i umor. Tako je bilo do moje poslednje vožnje iz Pariza prema Minhenu - ispričao je Dragan.

Potom je, kaže, usledila kontrola na graničnom prelazu prema Nemačkoj, ali tada mu, priča on, nije konstatovano prisustvo korona virusa. Međutim, sumnja mu nije dala mira.

- Tada sam i izgubio apetit, osetio sam gađenje prema hrani, pa sam posumnjao da su možda pogrešili i da imam korona virus. Želeo sam samo da dođem u Srbiju i došao sam preko Hrvatske. Nisam imao povrenja u lekare koji su me tada pogledali, pa sam rešio da odem kod lekara u Obrenovcu. Zvao sam lekare u hitnoj službi u Obrenovcu. Lekarka mi je rekla da me supruga doveze u Dom zdravlja, da imam rukavice i masku i da će doći lekari po mene. Sproveli su me u izolaciju, pronašli su da imam zapaljenje pluća i da hitno moram u Infektivnu kliniku. Osetio sam lupanje u grudima, falilo mi je vazduha - priča Dragan i dodaje da se malo uplašio.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Nakon nekoliko dana lečenja na Infektivnoj, prebačen je 19. marta u KBC "Dragiša Mišović".

- Tu su bili ljudi kojima je bilo baš teško, teško su disali, koristili su kiseonik. Bili su tu i mladi momci koji su 26 i 24 godine koje su dovozili u kolicima jer nisu mogli da stoje na nogama. Potom su me prebacili na Beogradski sajam. Tamo uopšte nisu loši uslovi. Tamo su mi uradili još dva testa, 4. potom i 5. aprila - kaže Dragan.

Prema njegovim rečima, srećan je što nikoga nije zarazio, budući da se odmah javio lekarima, ali i zato što je pobedio ovaj smrtonosan virus.

- Mnogo sam srećan što nisam nikoga zarazio, ni kolege, ni porodicu. I uvek ponavljam, nije sramota pasti, sramota je ne ustati. Osećam se sada kao pobednik - rekao je on i zahvalio svim lekarima koji su brinuli o njemu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading