(VIDEO) U Srbiji 7.779 osoba zaraženo koronavirusom, ukupno umrlo 151! Stopa smrtnosti mnogo niža nego u nekim evropskim zemljama

Autor:

Vesti

25.04.2020

13:00 >> 14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konferencija za novinare posvećena koronavirusu počela je u 15 časova.

Na konferenciji se iznose najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom u Srbiji, eventualnim smrtnim slučajevima, broju oporavljenih, kao i ostali statistički podaci sa geografskim i demografskim presekom.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 5.051 osoba od kojih je 296 pozitivno. Hospitalizovano je 3.135 pacijenta, a na respiratoru je ukupno 91 pacijent. Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 59.938 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa preminulo je još 7 osoba, 4 muškarca i 3 žene. Od ovih 7 osoba, četvoro su bili korisnici Gerontološkog centra u Nišu. Ukupno preminulo 151 osoba od početka epidemije. Izlečeno ukupno 1152. Virus je prisutan u 30 ustanova socijalne zaštite, uključujući domove za stare. Zaražen je 531 korisnik i 130 zaposlenih.

Negotin novo žarište

Pokrajinski sekretar Zoran Gojković izjavio je danas da je u poslednjih 24 sata otkriveno 26 pozitivnih slučajeva na korona virus u Negotinu, koji je sada novo zarište, kao i da se pretpostavlja da je do zaraze došlo u gerontološkom centru "Radost" u Negotinu.


To je trenutno problem i epidemiološke ekipe su u Negotinu i istražuju odakle tako veliki broj zaraženih na kovid19, kazao je Gojković na konferenciji za medije.

On je dodao da će uskoro imati tačne podatke u vezi sa zarazom u Negotinu.

Niska stopa smrtnosti u odnosu na Evropu

- Srbija ima mnogo nižu stopu smrtnosti od velikog broja evropskih zemalja. Smrtnost u Švajcarskoj je veća 10 puta, u Belgiji 30, a u Španiji i Italiji 156, odnosno 177 puta - izjavio je Gojković.

- Još uvek ne znamo sve o virusu. Zbog toga se brinemo da ne dođe do nekih novih epidemioloških aktivnosti. Od početka nam je najvažnije da sprečimo eksponencionalni rast zaraženih i preminulih - dodao je.

- Svi poslanici u Parlamentu će morati da se podvrgnu protivepidemijskim merama, odnosno da nose maske i rukavice, kao i da koriste sredstva za dezinfekciju - kaže Gojković.

Mere za sledeću nedelju zavisiće od situacije. O tome će krizni štab razgovarati u ponedeljak ili utorak.

- Naše firme uveliko rade na proizvodnji zaštitne opreme, i radiće još više - navodi Gojković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vladeta

26.04.2020 09:18

Uvek gledate kako smo bolji od par zemalja, a prećutkujete kako smo lošiji od većine.