MIHAJLOVIĆEVA U UN: Za stvaranje jednakih uslova za žene i muškarce!

Autor: Tanjug

Vesti

12.03.2018

19:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović prisustvovala je danas svečanom otvaranju 62. zasedanja Komisije Ujedinjenih nacija za status žena u Njujorku i tom prilikom istakla važnost što Srbija ima predstavnika na ovako značajnom skupu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ravnopravnost među polovima!

- Srbija i Koordinaciono telo kojim predsedavam prepoznati su po onome što smo u prethodne tri godine uradili na unapređenju rodne ravnopravnosti. Nigde u svetu ženama nije lako, pa ni kod nas, zato je naš zadatak da stvaramo jednake uslove za žene i muškarce - rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade podsetila je da je Srbija u prethodnih nekoliko godina unapredila svoj zakonodavni sistem, usvojila Strategiju i Akcioni plan za rodnu ravnopravnost, ali i uvela Indeks rodne ravnopravnosti i rodno odgovorno budžetiranje, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade.

- Ponosno mogu da kažem da je Srbija danas dobar primer za mnoge zemlje po dostignućima u ovoj oblasti, posebno ako govorimo o rodno odgovornom budžetiranju i Indeksu rodne ravnopravnosti - rekla je ona.

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, rekao je da danas živimo u dominantno muškom svetu u kom vlada dominantno muška kultura i da je to razlog zašto je osnaživanje žena važno.

- Seksističko ponašanje i stereotipi rasprostranjeni su svuda - u vladama, civilnom sektoru, umetnosti, medijima. Gradeći ravnopravno društvo, omogućujemo ženama da ostvare svoje potencijale, ali i stvaramo stabilno društvo. Svi muškarci treba da se uključe u borbu za rodnu ravnopravnost i zbog toga sam ja ponosni feminista - rekao je Gutereš.

Izvršna direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) Phumzile Mlambo-Ngcuka izjavila je da je unapređenje položaja seoskih žena važno za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja u Agendi 2030.

- Svi znamo značenje reči ženska prava, ali da bi ih ostvarili moramo preduzeti akcije. Od ovogodišnjeg zasedanja očekujem da podelimo primere dobre prakse i iznedrimo rešenja za žene na selu koje predstavljaju višestruko diskriminisanu kategoriju žena - rekla je izvršna direktorka UN Women na svečanom otvaranju zasedanja Komisije UN za status žena.

Obraćanje potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović pred Komitetom UN za status žena predviđeno je u utorak od 10 časova po lokalnom vremenu (15 časova po srednjeevropskom vremenu).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading