PETICIJA ZA SMENU TAČIJA ZBOG DEPORTOVANjA "GULENISTA"

Autor: Mediji, Republika

Vesti

30.03.2018

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Prištini je pokrenuta peticija za smenu predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija zbog hapšenja i deportacije šest turskih državljana, pripadnika FATO pokreta, čiji je lider Fatulah Gulen.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Kako piše pristinski portal koha.net. poslanica Mimoza Kusari-Ljilja je Tačijemu smenu zatražila na Fejsbuku nakon što je, kako je navela, utvrđeno da je on naložio tu akciju.

- Trebalo je pokrenuti proceduru smene predsednika u trenutku kada je potvrđeno njegovo učešće u jučerašnjem događaju - napisala je Kusari, povodom deportacije "gulenista".

Koha podseća da kosovski predsednik uživa puni imunitet.

Prema zakonu, predsednika može da smeni skupština samo ako je osuđen za izvršenje teškog krivičnog dela, ako se utvrdi da je ozbiljno prekršio ustav ili da nije sposoban da obavlja dužnosti zbog teške bolesti.

Foto: Tanjug/AP

ERDOGAN: UHAPŠENI GULENISTI SU U TURSKOJ

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je danas da su šetorica proteranih pripadnika pokreta Fatulaha Gulena, uhapšeni na Kosovu i Metohiji, u Turskoj, koja ih tereti za terorizam.


Kako je prenela turska državna agencija Anadolija, Erdogan je govorio i o saradnji turske tajne službe i kosovske obaveštajne agencije na njihom hapšenju i ekstradiciji.

- Na kraju, naša Nacionalna obaveštajna agencija je, u saradnji sa kosovskim obaveštajnom službom, uhapsila šest visokih predstavnika FETO na Balkanu, dovela ih i predala policiji - rekao je Erdogan.

Na Kosovu su juče na misteriozan način, bez znanja političkih predstavnika u Prištini, uhapšeno šest turskih državljana, a reč je o menadžerima i profesorima škola "Mehmet Akif" pod optužbom da pripadau pokretu FETO, verskog vođe Fetulaha Gulena koji je optužen da je odgovoran za puč s ciljem svrgavanja Erdoganove vlade u leto 2016.

Zbog ovih hapšenja, premijer Ramuš Haradinaj smenio je danas ministra unutrašnjih poslova, Flaga Sefaja i šef KIA, Driton Gashiija.

Turski dnevnik Hurijet piše da je "Kosovo prvo na evropskom kontinentu", koje je izručilo osumnjičene pripadnike Gulenovog pokreta FETO.

Pod naslovom "Turska obaveštajna agencija uz pomoć Kosova uhapisla je šestoricu osumnjičenih koji su povezani sa FETO-om", turski dnevnik, pozivajući se na izvore blike tajnim službama, piše da je šestorka specijalnim avionom, koji je organizovala Turska nacionalna obaveštajna agencija, odmah prebačen iz Prištine u Istanbul.


- Dugo vremena Turska pokušava da pohapsi ove ljude, uključujući i njihhovog lidera FETO Fetulaha Gulena, koji je u svojevoljnom izgnanstvu u Sjedinjenim Državama. Nekoliko stotina osumnjičenih za veze sa FETO-om već su dovedene u Tursku kao rezultat političke i obaveštajne saradnje sa državama poput Sudana, Pakistana i Avganistana - piše Hurijet na engleskom jeziku, citirajući neimenovani izvor turskih obaeštajnih službi.

- Ovo (hapšenje na Kosovu) predstavlja prvu saradnju koja je dovela do privođenja osumnjičenih pripadnika FETO-a u Turskoj sa Balkana i kontinenta Evrope. Poruka je jasna da ovaj region više ne može biti sigurno područje za begunce tog pokreta - navodi list.
RepublikaFoto: facebook.com/RamushHaradinajOfficial
Ramuš Haradinaj

HARADINAJ: DEPORTACIJU IZVELE TAJNE SLUŽBE TURSKE I KOSOVA

Redovna sednica kosovskog parlamenta započela je izlaganjem premijera Ramuša Haradinaja, koji je govorio o hapšenju i deprtaciji šest turskih državlja, pripadnika pokreta verskog vođe Fatulaha Gulena, kojeg Ankara potražuje zbog izazivanja puča u leto 2016.

Haradinaja je potvrdio da je šest turskih državljana već deportovano u Tursku, te dodao da su "Gulenisti" deportovani tokom jučerašnjeg prepodneva, kao i da je cela ta akcija izvedena bez njegovog znanja.

Haradinaj je rekao da je deportacija bila "bilateralna operacija" obaveštajnih službi obeju država.

- Prema prikupljenim informacjama oni su već u podne bili u Turskoj. Njihov odlazak je bio unapred pripremjen - rekao je Haradinaj.

Govoreći o smeni menistra unutrašnjih poslova, Flamura Sefaja, i kosovske tajne službe (AKI) , Dritona Gašija, Haradinaj je rekao da je zahtev za njihovo razrešenje osnovan.

Haradinaj je rekao da smatra da je deportacija "kršenje hijerarhije odlučivanja".

- Ovo je institucionalni presedan koji se ne sme dogoditi u budućnosti - rekao je on i dodao da je turska glavna podrška Prištini.

Uhapšeni su radili sa jednim brojem škola u vlasništvu Fetulaha Gulen, sveštenika kojeg turski predsednik Redžep Tajip Erdogan krivi za pokušaj državnog udara pre dve godine.

Prema turskim medijima, oni su se smatrali pripadnicima grupe "terorističke grupe na Balkanu".


Kako su ranije izvestili prištinski mediji trojica političkih lidera, Hašim Tači, Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj o tome nisu bili obavešteni.

Šef parlamntarne grupe Inicijative, Bijlal Šerifi, rekao je da iako trojica političkih lidera kaže da nisu bili obavešteni o ovoj akciji hapšenja, svi znaju ko je naredio otmicu šest "Gulenista" bez ikakvog objašnjenja.

Šerifi kaže da nisu svesni stida koji se dogodio juče na Kosovu.

On takođe kaže da trojica političkih lidera lažu kada kažu da nisu znali te dodao da "ko ne zna šta se dešava u njegovoj zemlji on je na pogrešnom mestu".

Šerifi je ovu akciju hapšenja i deportacije turskih državljana uporedio sa događajima iz vremena Hitlera.

Upozorio je da su time prekršena osnovna ljudska prva, te da je ugrožena vladavina prava.

Istakao je da nijedna ekstradicija ne može da bude sprovedena bez odluke suda.

Objasnio je da se stoga na Kosovu juče dogodilo "kidnapovanje i proterivanje šest tranih državljana".

Šerifi je rekao da je onaj ko je o tome odlučivao znao da sud ne bi doneo takvu odluku i zato se, kako je rekao, opredelio za formu deportacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading