VLADIKE IZ SAD PISALE STEJT DIPARTMENTU: Zaštitite prava Srba na Kosovu

Autor: alo.rs, Republike

Vesti

30.03.2018

15:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trojica episkopa Srpske pravoslavne crkve (SPC) uputila su pismo zameniku sekretara Stejt Departmenta Džonu Dž. Salivenu povodom dešavanja na Kosovu i Metohiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Brutalno: ROSU privodi Marka Đurića

Njih trojica izražavaju žaljenje zbog nemili događaja i traže da SAD budu posvećene zaštiti temeljnih prava i osnovnog ljudskog dostojanstva na Kosovu i Metohiji.

Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani Zameniče sekretara g. Saliven,

Mi, Episkopi eparhija Srpske Pravoslavne Crkve u Sjedinjenim Američkim Državama, obraćamo Vam se da bismo izrazili ozbiljnu zabrinutost povodom napada kosovske policije na Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, kao i na novinare i nenaoružane građane. Naša zabrinutost je utoliko veća s obzirom na to da je taj brutalni čin, izgleda, integralni deo orkestrirane kampanje protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, koja se ogleda u ubistvu Olivera Ivanovića.

U provokativnoj demonstraciji sile policijske snage su upale na sastanak između građana i Vladinih funkcionera potpuno naoružane i sa šok bombama. Njih 34 osobe ozbiljno su povređene i hospitalizovane, dok je Marko Đurić nezakonito uhapšen, pretučen i vođen kroz Prištinu pred gomilom koja je zviždala.

Događaji na Kosovu su još jednom jasno pokazuju da vlasti kosovskih Albanaca nisu voljne da obezbede minimum osnovih građanskih i ljudskih prava, među kojima i pravo na mirno okupljanje, za srpsko stanovništvo koje živi na svojoj zemlji. Štaviše, ove akcije pokazuju bezobzirno zanemarivanje obaveza koje je sama Priština preuzela da bi uvela standarde osnovnih ljudskih i građanskih prava na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, uz dodatno suprotstavljanje slovu i duhu Briselskog dijaloga.

Apelujemo na Vas, g. Zameniče sekretara, da pokažete da Sjedinjene Američke Države i nadalje ostaju posvećene zaštiti najtemeljnijih prava i osnovnog ljudskog dostojanstva Srba na Kosovu i Metohiji, tako što ćete osuditi jučerašnju policijsku brutalnost u Kosovskoj Mitrovici i time upozoriti vlasti u Prištini da Sjedinjene Američke Države neće nikad dozvoliti prebijanja mirnih građana, novinara i državnih i javnih ličnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
Mikele

30.03.2018 15:57

Време је да САД заштити Србе са КиМ , и да стану на праву страну.

mihajlo

30.03.2018 16:06

I dijaspora za rešenje problema za srbe na Kosovu!

Goran

30.03.2018 16:07

Оправдан гест владика у САДу!

kosta

30.03.2018 18:30

@Goran - Gest pun razumevanja i saosecanja sa nasim narodom na KiM