BIĆE POSLEDICA ZBOG SKANDALA! Dačić: Srbija će imenovati novog ambasadora u Parizu

Autor: Tanjug

Vesti

23.04.2018

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će imenovati novog ambasadora u Francuskoj, kojem i inače ističe mandat, a narednih dana biće odlučeno kakve će sve posledice snositi naši diplomatski predstavnici zbog skandala u Parizu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dačić o situaciji u Francuskoj

Ministar istovremeno za Tanjug najavljuje i značajnu "generacijsko-diplomatsku smenu" i imenovanje 30 novih ambasadora do kraja godine.

Kad je reč o "slučaju Pariz", Dačić je rekao da je aktuelnom ambasadoru u Francuskoj Rajku Ristiću istekao mandat i da će biti postavljen novi šef diplomatsko-konzularnog predstavništva u Parizu.

Ipak, ministar nije zasad želeo dagovori o konkretnim rešenjima, kao ni o izveštaju državnog sekretara Ivice Tončeva i generalnog sekretara Ministarstva Veljka Odalovića, koji su sproveli vanrednu kontrolu u Parizu zbog nedoličnog ponašanja Ristića i incidenta u koji su umešani službenici ambasade i direktor Kulturnog centra Radoslav Pavlović, o čemu su mediji izveštavali poslednjih dana.

RepublikaFoto: Laurent BELEVENNEC
Rajko Ristić

- Nije dobro to što se desilo u Parizu i zato sam i poslao inspekciju. Ne mogu javno da govorim o tom izveštaju, osim da će sigurno biti posledica. Još uvek nisam postupio po izveštaju, pošto danas i sutra imamo diplomatske obaveze - rekao je Dačić za Tanjug i dodao da će u toku nedelje biti doneta konačna odluka.

Na opasku Tanjuga da je incident u Parizu poslednji u nizu skandala u srpskoj diplomatiji proteklih godina, uz podsećanje na medijske napise o formalno postavljenim diplomatama koji su, na primer, za vreme mandata vodili privatne poslove i retko boravili u predstavništvima, ministar podvlači da tako nešto više neće moći da se dešava.

Ministarstvo je, ističe Dačić, formiralo timove za vanredne i nenajavljene kontrole kako bi svaki sličan slučaj bio dobro ispitan i donete određene mere.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading