(VIDEO) Okršaj pred početak sednice - VESIĆ SA ĐILASOM O NJEGOVIM DUGOVIMA!

Autor: Republika

Vesti

09.05.2018

08:19 >> 10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda koja je zakazana za 10 sati, a na kojoj su, između ostalog, potvrđeni mandati 110 poslanika, ali i izabran novi predsednik Skupštine grada, počela je sa nekoliko minuta zakašnjenja, a oko 14 sati Nikola Nikodijević ponovo je izglasan sa predsednika.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Vesela atmosfera pred početak sednice

Nikola Nikodijević je na današnjem glasanju dobio većinu glasova.

On je bio predlog koalicije Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija i Srpske napredne stranke. Nikodijević je i u prethodnom mandatu obavljao tu funkciju. Više o tome OVDE.

Neposredno pred dolazak poslanika, u parku na Trgu Nikole Pašića okupila se grupa od 50-tak, uglavnom mlađih ljudi, koji su došli da protestuju protiv Dragana Đilasa sa transparentima "Protiv fašizma i fašiste Đilasa".

Pre 10 časova u skuštinu su stigli gradski odbornici - Andreja Mladenović, Goran Vesić, Borko Stefanović, Dijana Vukomanović, Irena Vujović, Toma Fila, sadašnji gradonačelnik Siniša Mali...

Uz kašnjenje sednice atmosfera se uzavrela pa je došlo do rasprave Gorana Vesića i Dragana Đilasa koji su se raspravljali o dugovima bivšeg lidera DS.

Ðilas se prvi obratio odbornicima, na početku konstitutivne sednice predlogom za stavljanje komisije na dnevni red.

Vesić je reagovao ocenom da Ðilas svojim nastupom pokušava da prekraja volju građana i da spreči većinu da konstituiše gradski parlament, podsećajući da je sednica konstitutivna. 
 

- Ovo je jasan pokušaj prekrajanja volje građana. Na konstituivnoj sednici vrši se potvrđivanje mandata odbornika, bira se predsednik skupštine i postavlja se sekretar skupštine. Ovo što je radio odbornik Dragan Đilas je pokušaj zloupotrebe, pokušaj da ova skupština ne raspravlja o tome šta je on radio kao gradonačelnik. On priča o pozadini Centra za socijalni rad koji je evidentiran. Ne priča o tome da je kao gradonačelnik bez ikakve evidencije podelio 728 miliona dinara između 2008. i 2013. godine... I ako skupština treba o nečemu da raspravlja, treba da raspravlja o tome kako se Dragan Đilas obogatio - izjavio je Vesić na sednici, nakon čega je usledio aplauz.

Nakon toga sednica je počela sa utvrđivanjem dnevnog reda i i potvrđivanjem mandata odbornicima.

Odbornici Dragana Ðilasa i Vuka Jeremića u Skupštini grada imaće zajedničku odborničku grupu koja će se zvati "Savez za Srbiju". Predsednik te grupe biće Dragan Ðilas, a njegov zamenik potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović, rekli su oni novinarima. Više o tome OVDE.

Poslanici su izabrali Verifikacioni odbor u kojem su se našli Ljiljana Matović (SNS), Ljiljana Jovičić (sa liste Dragana Đilasa) i Vladimir Đorđević (lista Aleksandra Šapića). Nakon toga određena je pauza od 20 minuta, a zatim se pristupilo izboru prvog čoveka gradskog parlamenta.

 

 

Mali: Nije danas tema moja funkcija

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali nije danas želeo da komentariše eventualni ulazak u vladu, rekavši da to danas nije tema, već je važno da se konstituiše gradski parlament. 

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Mali je, na pitanje kada prelazi u vladu, odgovorio: "Ima o tome da pričamo, nije ovo tema danas, najvažnije je da se konstituišemo, da grad Beograd dobije skupštinu". 

Kako je rekao, onda ostaje mesec dana da se izabere gradonačelnik, da što pre počnu da se sprovode projekti. 

- Ali, ovaj pokušaj opstrukcije Ðilasa, Jeremićevih ljudi i ostalih, ja ne razumem. To je ta politika mržnje i laži - rekao je Mali novinarima u pauzi kosntitutivne sednice. 

ŠAPIĆ: Bitan nam je samo interes građana

Odbornicima Skupštine grada obratio se i Aleksandar Šapić, aktuelni predsednik opštine Novi Beograd.

- Što se tiče predsednika Skupštine grada, nećemo glasati ni za ni protiv. Nećemo se rukovoditi strankama, već ono što bude u interesu Beograđana to ćemo podržati. Želimo da se držimo svojih programa i načela, a odbornici treba da se drže dnevnog reda, to je civilizacijsko pravilo - rekao je Šapić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Đilas zavodio red na sednici

Gradski parlament bez Demokratske stranke

Novi saziv gradskog parlamenta biće jedinstven i po činjenici što u njemu neće biti nijednog poslanika Demokratske stranke!

Podsetimo, na izborima održanim 4. marta DS nije prešla cenzus, pa u odborničkim klupama neće biti Balše Božovića, ali ni bivšeg v.d. gradonačelnika Zorana Alimpića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
marko

09.05.2018 08:47

Đilasovi dugovi ovom narodu su ogromni .Đilasa i njegove koalicione partnere interesuje samo lično bogaćenje i ništa više.

albert kami

09.05.2018 10:56

@marko - Narod je najbolji sudija i svi se secamo poslednjih izbora sta je rekao o Đilasu i ostalim zutacima.

Goran

09.05.2018 08:53

Zar je moguće da je tajkun nakon toliko godina došao u skupštinu!?

Deja

09.05.2018 08:53

Strpao pare u svoj dzep i njemu lepo, pa se sad to potrosilo pa bi opet. E ne moze.