PRIŠTINA ODBILA POZIV BRISELA, NEĆE DA PRIČAJU ZSO

Autor: Tanjug

Vesti

05.06.2018

19:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koordinator kosovske Vlade za dijalog sa Srbijom Avni Arifi rekao je danas da je Priština odbila da učestvuje na sastanku u Briselu krajem nedelje, koji je trebalo da bude posvećem zajednici srpskih opština.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Sastanak je bio zakazan za 7. jun, ali mi smo ga odbili. Mi insistiramo na dijalogu i insistiramo da se govori o svim temama. Dok je delegacija Srbije rekla da je jedini razlog za učešće u razgovorima formiranje Asocijacije opština sa srpskom većinom. Mi smo tu za sve sporazume. Ili će se sprovesti svi sporazumi ili neće ni jedan - rekao je Arifi.

On je kazao da je kosovska vlada u maju tražila od nadležnih organa u Briselu da se tehnički dijalog sa Srbijom što pre nastavi.

Arifi je za Radio Slobodna Evropa naveo da je u zahtevu za dijalog poslato nekoliko tema o kojima bi trebalo nastaviti tehnički dijalog.

Objasnio je da je odgovor nadležnih u Briselu bio da će se proces dijalog nastaviti u vezi sa procesom formiranja Asocijacije odnosno Zajednice opština sa srpskom većinom, što je prema Arifiju kosovska strana odbila, prenosi prištinska Koha ditore.

On je prethodnog dana pisao nadležnima u EU koji posreduju u dijalogu, navodeći da je "potpuno razočaran i uvređen pozivom" koji je poslat.

- Ovaj poziv dokazuje da je vaš tim Evropske unije za posredovanje u tehničkom dijalogu između Kosova i Srbije postao desna ruka srpske delegacije, i da služi samo srpskim interesima i ostvarivanju njihove agende - napisao je Arifi.

On je za Radio slobodna evropa objasnio da za Kosovo nije važno sprovođenje samo jednog sporazuma, kao što je osmišljeno za sledeći sastanak, već su važni svi sporazumi. Kako navodi, i Beograd je takođe zainteresovan samo za ZSO i ni jedan drugi sporazum.

- Odjednom smo dobili poziv da predstavimo upravljači tim i vidimo kako će biti sastavljen nacrt statuta za Asocijaciju, što za nas nije uopšte relevantan sastanak - rekao je Arifi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (59)

Loading
daša

05.06.2018 19:51

Nikada ih dijalog ni nije zanimao, sve se svodi na provokaciju, pritisak, teror i na kraju otimanje severnog dela KiM, to im je cilj. Mi ne smemo da odustanemo od dijaloga.

Verana

05.06.2018 19:53

Sve ovo dokazuje da je Prištini i njihovim sponzorima jedino stalo do Severa KIM i stolice u UN, pljunuli su na EU.

sanja

05.06.2018 19:57

Samo polako i strpljivo, pricace, molice da pricaju i te kako.

samanta

05.06.2018 21:05

@sanja - Mozda s ekonacno i Brisel probudi.