ODLAZEĆI NEMAČKI AMBASADOR DITMAN: Srbija lider u regionu

Autor: Tanjug

Vesti

07.07.2018

22:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nemačka snažno podržava Srbiju u njenom strateškom cilju članstva u Evropskoj uniji i za poslednje tri godine je mnogo postignuto na tom putu, a Srbija je prepoznata kao lider u regionu", izjavio je odlazeći nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman.

RepublikaFoto: youtube.com/Dobro Jutro - Jovana & Srđan
Aksel Ditman

On će ovog meseca, posle tri godine boravka, napustiti Srbiju i u Berlinu preuzeti funkciju zamenika načelnika Odeljenja za evropske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke. 

14 poglavlja

U razgovoru za "Politiku" Ditman je naveo zadovoljan je činjenicom da Srbija ima već 14 otvorenih poglavlja.


- To je veoma dinamičan proces, čiju brzinu i tempo Srbija sama zadaje. Ima nekoliko oblasti u kojima možemo da vidimo značajan napredak, naročito u oblasti ekonomskih reformi, a ima i nekoliko oblasti u kojima treba uložiti dodatnih napora. To su, pre svega, oblasti vladavine prava, slobode medija, slobode mišljenja. Na Srbiji je da diktira tempo u ovom procesu - ocenio je Ditman.

On je rekao da Nemačka "veoma pozdravlja činjenicu da će srpska vlada iznova započeti izradu medijske strategije, zajedno s predstavnicima medijskih udruženja".

Na konstataciju novinara da migrantsko pitanje podriva jedinstvo EU i pitanje kako se sve to može odraziti na Srbiju i njen evropski put, Ditman je odgovorio da "zaista veruje da put u EU zavisi od same Srbije i ona sama sprovođenjem reformi određuje brzinu puta u EU".


- Migrantska kriza jeste veliki izazov, ne samo za EU, već i za sve zemlje Evrope, pa tako i za Srbiju. Posebno bih želeo da istaknem izvrsnu saradnju na ovom polju s Republikom Srbijom, njenom vladom i državnim organima. Ova saradnja je ispunjena duhom uzajamnog poverenja i mi je veoma cenimo - naveo je Ditman.

Kampovi za migrante

Na pitanje koliko su tačne spekulacije da bi na Balkanu mogli da budu izgrađeni kampovi za prihvat migranata, uz pominjanje i Srbije u tom kontekstu, Ditman je kazao da je "na Evropskom savetu samo dogovoreno da će se dati nalog za razmatrenje ove koncepcije".

- To sada treba sačekati. Meni nije poznato da se u tom kontekstu razmatra Srbija. Istakao bih i činjenicu da uvek vrlo blisko sarađujemo s našim partnerima. Nećemo donositi nikakve odluke po pitanju migranata i nećemo ništa učiniti a da ne sarađujemo u duhu poverenja s partnerima u Srbiji, kao što smo to činili od samog početka - rekao je odlazeći nemački ambasador.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading