NOVI ARANŽMAN SA MMF-OM NAM DONOSI TRI STVARI!

Autor:

Vesti

24.07.2018

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U najnovijem izveštaju generalnog direktorata Evropske komisije za ekonomska i finansijska pitanja navodi se da se u Srbiji predviđa znatno jačanje privrednog rasta. Povodom toga Ministar finansija Siniša Mali ističe da su potvrđeni izuzetni ekonomski rezultati Srbije.

RepublikaFoto: youtube.com/Juan Manuel Herrera
Međunarodni monetarni fond

Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je novi aranžman sa MMF-om dobra vest, potvrda izuzetnih ekonomskih rezultata Srbije i dokaz da su javne finansije konsolidovane.

Napomenuo je da je taj aranžman savetodavnog karaktera i da ne podrazumeva nikakva finansijska sredstva.

- Nama novac ne treba. Podsećanja radi, u prvih šest meseci ove godine imamo suficit u budžetu od 30,9 milijardi finara, što je 1,4 odsto našeg BDP-a. To je sjajan rezultat, bilo je planirano negativnih preko 20 milijardi. Imamo 450 miliona evra više nego što smo planirali - rekao je ministar.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Ministar finansija Siniša Mali

Dodao je da je rezultat reformi to što su konsolidovane javne finansije, a da je MMF to video i prihvatio. Od aranžmana se, kako kaže, očekuju tri stvari – jačanje institucija, jačanje konkurentnosti privrede i ubrzanje i uvećanje već postignute visoke stope rasta.

- To za decu koja dolaze, za budućnost naših mladih znači i bolji životni standard i sigurna radna mesta - naveo je Mali.

Dodao je da je u petak izašao izveštaj Evropske statistike o stanju u ekonomiji u evrozoni i kandidata, te da se Srbija nalazi u izuzetno povlašćenom položaju, ne samo u zemljama okruženja, već i u zemljama EU.

- Zvanična statistika EU govori da je Srbija potpuno ekonomski stabilna - ističe ministar.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Moguće povećanje penzija

O povećanju plata i penzija u septembru 

Naveo je da nas očekuju teški razgovori sa MMF-om oko povećanja plata i penzija, ali da ima prostora da se onima koji su podneli najveći teret reformi taj novac vrati – "na zdravim osnovama".

- Mi ćemo u septembru znati tačno i kada i koliko, nakon dolaska delegacije MMF-a. Ali, sa ovakvim rezultatima, kada pogledate makroekonomske pokazatelje, stopu rasta, Srbija je po izveštaju EK vodeća zemlja u regionu po direktnim stranim investicijama. Mi u ovoj godini imamo 15,8 više direktnih investicija nego u prvih pet meseci prošle godine, a prošle godine smo bili apsolutni rekorder - naglasio je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Peđa

24.07.2018 10:39

Kada se ozbiljno radi rezultati moraju bitu vidljivi. Dobro je da je MMF ostao kao savetodavac i da Srbiji više nisu potrebne pozajmice.

WhiteFa

24.07.2018 11:51

Kada se ozbiljno radi rezultati moraju bitu vidljivi.

Fang992

24.07.2018 11:52

Dobro je da je MMF ostao kao savetodavac i da Srbiji više nisu potrebne pozajmice.

Diki

24.07.2018 11:56

Stvarno izvanredni ekonomski rezultati, u Srbiji se sve vise ulaze, zivi se bolje. Podrska, samo nastavite tako.