AKADEMCI OGORČENI ODLUKOM KOJOM BPŠ PRESTAJE DA POSTOJI: NE DAMO ŠKOLU!

Autor: D. S. - M. L.

Vesti

06.08.2018

04:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Studenti Beogradske poslovne škole (BPŠ) neće dopustiti da tek tako prođe odluka o ukidanju ove obrazovne ustanove, odnosno njenom spajanju sa Visokom poslovnom školom u Blacu i formiranju Akademije strukovnih studija", poručuje za Srpski telegraf Verica Dimitrijević, predsednica Studentskog parlamenta BPŠ.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Beogradska poslovna škola

Akademci poručuju da su im odlukom Vlade koja je doneta na predlog ministra prosvete Mladena Šarčevića ugrožena prava i dovedeni u pitanje dalje studiranje i diplome. Takođe, upozoravaju da je grupo prekršen Zakon o visokom obrazovanju.

Foto: youtube.com/Beogradska poslovna škola - Visoka škola strukovnih studija

SVI SU ZBUNJENI

Dimitrijevićeva napominje i da je BPŠ odlično funkcionisala, pa nije bilo nikakvog razloga da se nešto menja. Podseća i da je sve počelo prljavom hajkom koja je pokrenuta iz osvete protiv rukovodstva škole i direktora Đure Đurovića samo zato što je oterao korumpirane profesore i njihove pomagače.

- Imamo dosta projekata, putovanja i sportskih takmičenja već od septembra. Sada je sve to ugroženo. Nećemo dozvoliti da kao najuspešnija i najbrojnija škola propustimo bilo šta od toga - navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da su studenti i dalje zbunjeni, ali i revoltirani jer sve informacije koje imaju dobijaju putem medija.

- Studenti nas i dalje pitaju šta se zbiva, mi nemamo nikakve povratne informacije. To može da nas dovede u ozbiljan problem. Zbog neodgovornosti organa koji nas ne obaveštavaju i ne daju nikakve informacije možemo da izgubimo veliki broj studenata - izričita je Dimitrijevićeva.

8.000 AKADEMACA STUDIRA NA BEOGRADSKOJ POSLOVNOJ ŠKOLI

IZMIŠLJENA FUNKCIJA

Sagovornica našeg lista, ekspert u oblasti reforme u prosveti, objašnjava da veliki problem može predstavljati to što ukinuta škola ne može da upisuje studente u septembarskom roku pošto nema akreditaciju ni dozvolu za rad.

- Ako je već doneta odluka da se jedna škola ukine, onda mora da postoji druga gde će studenti moći da nastave sa studiranjem. A ta druga mora da ima akreditaciju i dozvolu. Ovako, studenti BPŠ će tehnički nastaviti da studiraju na ukinutoj školi. To dalje znači da onda ona suštinski i nije ukinuta. Tada je reč o statusnoj promeni, koju po zakonu moraju da sprovedu legalni i legitimni organi škole, dakle dosadašnje rukovodstvo - objašnjava naš sagovornik.

Kako je sve prekršen zakon

1. Novoosnovana akademija nema dozvolu za rad 2. Bez dozvole za rad ne može da dobije akreditaciju
3. Samo akreditovana ustanova može da izdaje diplome 4. Bez akreditacije akademija ne može da ima statut, bez kojeg je nemoguće legalno funkcionisanje
5. Predsednik akademije trebalo bi da se bira iz redova profesora te visokoškolske ustanove, što nije ispoštovano 6. Postavljen vršilac dužnosti direktora ustanove koja faktički ne postoji

Još jedna nelogičnost je, kako kaže, postavljanje v. d. direktora na čelo visokoškolske ustanove koja faktički ne postoji, odnosno nema akreditaciju:

- Nigde u Zakonu o visokom obrazovanju ne postoji mogućnost da ustanova koja nije akreditovana, odnosno osnovana, ima v. d. direktora, a odlukom Vlade upravo je to učinjeno kada je Saša Bovan postavljen na čelo novoformirane akademije. Na predlog ministra Šarčevića praktično je izmišljena funkcija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading