NENAD POPOVIĆ: Vraćamo pitanje Kosova u SB UN

Autor: tanjug

Vesti

23.09.2018

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Pregovori o Kosovu po okriljem EU nisu dali nikakav rezultat, jasno je da bez SAD, Rusije i Kine nije moguće postići održivi i primenjiv kompromis Beograda i Prištine", kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, dodajući da se pitanje KiM polako vraća u SB UN.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nenad Popović

To je, kako kaže, jedino mesto gde to pitanje može biti rešeno i gde Srbija ima prijatelje, Rusiju i Kinu, koje štite teritorijalnu celovitost Srbije, poštujući naš Ustav i Rezoluciju 1244.

On smatra da je od samog potpisivanja Briselskih sporazuma jasno da Albanci ne žele da ispune svoju osnovnu obavezu i formiraju ZSO, kao i da za to imaju prećutnu podršku nekoliko zapadnih zemalja.

Velika Albanija

On kaže i da naočigled EU počinje da se ostvaruje plan "velike Albanije" koji unosi nestabilnost u čitav region.


- Smatram da Srbija mora da zauzme mnogo oštriji stav prema albanskom premijeru Ediju Rami koji tu ideju podržava i promoviše, pokazujući time otvoreno neprijateljstvo prema Srbiji. Takvi pokušaji su napad na naš Ustav i državnu granicu i sigurno je da Srbija to neće posmatrati ćutke - kaže Popović za "Novosti" od ponedeljka.

Na konstataciju novinara da se u analizi Kongresa SAD kao veliki problem ističe Humanitarni centar u Nišu i navodna ruska baza u Batajnici, Popović kaže da je u našem interesu da imamo Humantarni centar.


- Taj centar treba dalje da razvijamo sa našim ruskim partnerima uz davanje odgovarajućeg statusa njegovom osoblju da bi mogli nesmetano da obavljaju svoju funkciju - kaže ministar.

On dodaje da vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici ne remontuje samo ruske, već i evropske "erbasove" letelice.

- Ne vidim kome to može da smeta - kaže on.

Pritisci

Na pitanje da li će nas približavanje Kini izložiti pritiscima SAD i EU, slično kao i zbog Rusije, Popović kaže da Srbija vodi samostalnu i suverenu politiku.

- Pritisci su sastavni deo naše odluke da budemo suvereni - kaže Popović, dodajući da Srbija tu politiku neće menjati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zdjurdjevic

24.09.2018 05:45

Opet lupeta ta lopovčina koja je ojadila na hiljade radnika u Srbiji. Setite se samo Minela