Na Kosovu prave terorističke baze ISIS-a za ugrožavanje Srba!

Autor: Tanjug

Vesti

13.10.2018

07:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Na KiM postoje strukture koje ozbiljno rade na stvaranju terorističkih baza sa ciljem izazivanja potresa u srpskim sredinama i šire", izjavio je danas pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković.

RepublikaFoto: Tanjug/D. SIMIĆEVIĆ
Petar Petković

Komentarišući to što su sprske službe otkrile da je teroristička grupa Albanaca sa KiM pod kontrolom ISIS-a planirala prošle godine da izvrši napade u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, Petković kaže da je od 1999. godine albanski narod na KiM verski radikalizovan i da tome svedoči činjenica da se na KiM južno od Ibra od 1999. do danas izgradilo više od 900 džamija.

- Dakle, reč je o jednom scenariju koji je trebalo da podseća na onaj iz 17. marta 2004. godine - rekao je Petković gostujući na Pinku.

Kazao je da Albanci na KiM planiraju naredne nedelje da uvrste u dnevni red kosovske skupštine u Prištini set zakona koji se odnosi na formiranje tzv. vojska Kosova, ali ne pod tim nazivom.

- Oni bi zadržali stari termin Bezbednosne snage Kosova, kako bi izbegli ustavne amandmane za koje im je prilikom glasanja potrebna i podrška Srpske liste - objasnio je Petković.

- Šta će tamo vojska Kosova, kada tamo već postoji KFOR, osim da upada na sever i da se ponaša neprijateljski prema srpskom narodu. Ta vrsta provokacije (u kosovskoj skupštini) očekuje se sledeće nedelje i pokazuje da su Albanci nevrozni i da pokušavaju na sve načine da izazovu neku reakciju Srbije, kao što je bio nedavni upad na Gazivode - rekao je Petković.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Pored vojske KFOR-a ne može da bude i Vojska Kosova

Ukazao je da se prema Rezoluciji UN 1244 i Kumanovskom sporazumu jedina oružana snaga na Kosovu i Metohiji KFOR.

Petković kaže da je do 1999. albansko društvo na KiM bilo sekularno i da je svoj nacionalni identitet zasnivalo na jeziku a ne religiji, dok je sada radikalizovano u mnogim aspektima.

- Kačanik je od strane Njujork tajmsa bio proglašen za prestonicu vehabizma, dok je u izveštaju Stejt dipartmenta navedeno da je 400 Albanca sa KiM otišlo da ratuje na strani ISIS-a u Siriji.

Albanci već duže vreme pokušavaju da formiraju vojsku Kosova koja bi bila multietnička odnosno u kojoj bi bili i Srbi, kako imali, navodi Petković, opravdanje prilikom napada na srpske sredine da to nije etnički motivisano.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
sonic

13.10.2018 13:43

Svi su oni teroristi!

Zara

13.10.2018 15:04

Teroristi.

T34

13.10.2018 16:04

Jos jedan dokaz da je na KiM terorizam.

BRUNO

13.10.2018 20:44

Jos jedan dokaz teroristickih namera