PALMER NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM: Posvećeni smo cilju Srbije - članstvu u EU!

Autor: Agencije

Vesti

19.10.2018

11:36 >> 12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, Metjuom Palmerom.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić i Metju Palmer

- Naši bilateralni odnosi su dobri sa SAD, bolji nego ranije, ali mnogo toga bismo još trebalo da uradimo kako bismo privukli američke investitore - poručio je Aleksandar Vučić.

Palmer je pre sastanka govorio na "Beogradskom bezbednosnom forumu", gde je pozvao Beograd i Prištinu da iskoriste istorijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i koji bi bio "vin-vin" za obe strane.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

- Ne podržavamo nijednu specifičnu formulu, niti ima blanko čeka kad je reč o podršci SAD. Apelujem na Srbiju i Kosovo da iskoriste istorijsku priliku - rekao je zvaničnik Stejt departmenta.

Metju Palmer istakao je danas da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine u cilju da se postigne dogovor koji bi vodio ka punoj normalizaciji odnosa. 

"Verujem da će SAD razumeti naš stav po pitanju vojske"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje da će SAD razumeti da bi formiranje vojske Kosova moglo da ugrozi mir i stabilnost i dovede do tragičnih posledica.

- Mi molimo američke partnere da razumeju poziciju Srbije, ako već ne možemo da objasnimo Albancima do kakve štete i tragedije to može da dovede - rekao je Vučić.

- Imali smo opsežne razgovore u vezi bilateralnih odnosa, stvarima koje možemo zajedno da uradimo i ojačamo odnose. Razgovarali smo opsežno o američkoj podršci evropskom putu Srbije - preneo je Palmer na konferenciji za štampu nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Rekao je da su SAD posvećene tome da Srbija napreduje i ostvari svoj cilj - članstvo u EU.

Istakao je da je razgovarano i o kontinuiranoj podršci dijalogu Beograda i Prištine, te posvećenosti da SAD radi zajedno sa obe strane, EU, kako bi se došlo do dogovora sa ciljem pune normalizacije odnosa.

"Podržavamo tranziciju KBS u kosovsku vojsku"

Metju Palmer izjavio je danas da SAD podržavaju tranziciju KBS u kosovsku vojsku i naznačio da je to "tranzicija kojoj će trebati vremena". 

On je, odgovarajući na pitanje novinara, na zajedničkoj konfrereniciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da li su SAD prećutno podržale transformaciju KBS u kosovsku vojsku rekao: 

- Zadržavamo taj stav. To je tranzicija kojoj će trebati značajno dosta vremena i mi veoma pažljivo radimo sa našim partnerima u Prištini, kako bi smo podržali tranziciju, kako bi se osiguralo da se to odvija na način koji će doprinostiti regionu i stabilnosti. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (108)

Loading
Nina

19.10.2018 11:45

Srbija i Amerika imaju dobru saradnju...

mira

20.10.2018 13:54

@Nina - Vucic zna sta je trenutno najbolje za Srbiju….

Laki

19.10.2018 11:45

Dve drzave imaju dobru biletralnu saradnju...

Nina

19.10.2018 11:49

Americke investicije su uvek dobro dosle u Srbiju.....