ŠTRAHE: Kosovo ne može u Interpol, a ne može ni vojska!

Autor: Tanjug

Vesti

19.10.2018

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe izjasnio se danas, nakon razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom inostranih poslova Ivicom Dačićem u Beču, protiv članstva Kosova u Interpol, kao i protiv formiranja vojske Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hajnc Kristijan Štrahe

Štrahe je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, kazao da se na pitanja o članstvu Kosova u Interpolu i formiranja vojske ne može dati pozitivan odgovor dok se pitanje Kosova ne reši na nivou UN. 

Prema njegovim rečima na Balkanu postoje otvorena pitanja koja treba da se reše i ne smeju se uneti u EU. 

U tome odgovornost imaju Srbija i Kosovo, koje treba da doprinesu mirnom rešavanju otvorenih pitanja. 

Podsetio je da su vođeni razgovori i da je čak razmotreno kao moguće rešenje razmena teritorija sa ciljem uspostavljanaj održivog mira. 

- To je sada, čini se, na ledu, ali pokazuje da postoje prave inicijative koje mogu voditi ka dogovoru, ako su obe strane dobre volje i pre svega međunarodna zajednica rezultate dogovora ispoštuje i prihvati - podvukao je Štrahe. 

On je istakao da treba da bude cilj da dve strane postignu dogovor, jer je samo tako moguć mirni razvoj. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Otvorena pitanja oko granica treba mirno rešavati, uz dogovor, i za to postoji puna podrška Austrije, naglasio je Štrahe. 

Štrahe je rekao da već duže neguje prijateljski kontakt sa srpskim političarima i da se to sada diže i proširuje na nivo dve vlade. 

- Srbija je bez sumnje jedna od najvažnijih zemalja na Balkanu i garant za mir i stabilnost u regionu. Odnosi Srbije i Austrije su već sada dobri, ali treba da budu produbljeni. Iduće godine slavimo 150 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Mislim da je Srbija na pozitivnom putu u pravcu EU, a Austrija će je u tome podržati - ukazao je on. 

Podsetio je da je Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiji sa oko 400 preduzeća, koaj zapošljavaju oko 18. 000 ljudi. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Slaven

19.10.2018 12:24

Svaka čast Štraheu tako bi tebalo da reaguju svi ozbiljni svetski političari.

Aleksa

19.10.2018 12:28

Prijateljska podrska, nadamse da ce se mnoge zemlje ugledati na Austriju

radomir

19.10.2018 12:28

Čovek je sve jasno rekao! Bravo!

Maja

19.10.2018 12:35

Tako je, hvala na jasnom i čvrstom stavu!