LAZANSKI: Tramp povlačenjem iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom pokušava da trguje

Autor: pink.rs, Republika

Vesti

24.10.2018

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski izjavio je da američki predsednik Donald Tramp najavama da će se povući iz sporazuma Amerike i Rusije o raketama kratkog i srednjeg dometa pokušava da napravi neku vrstu trgovine.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Miroslav Lazanski

On je podsetio da je sporazum Amerike i Rusije potpisan 1987. godine. Prema njegovim rečima, Sovjeti su to vreme poremetili evro-raketnu ravnotežu jer su u Evropu dovukli rakete SS20 kakve Amerikanci tada nisu imali.

- Rusi su u međuvremenu razvili rakete i Iskander koje su kopneno bazirane i pomorsku verziju krstareće rakte Klaibar koja se lansira sa podmornica i ratnih brodova čime ne krše sporazum jer on obuhvata samo kopneni segment - naveo je Lazanski. 

On je dodao da se instaliranjem Iskandera u Kaliningradu, u centralnoj Evropi, da bi parirali američkom balističkom štitu u Poljskoj koji se za pola sata može pretvoriti iz defanzivnog u ofanzivni raketni sistem.

- Mislim da žele jednu dobru trgovinu. Tramp je svestan da će, ako se odrekne tog sporazuma imati problema, jer rakete mora da rasporedi negde u Evropi, pa može doći do reprize situacije iz osamdesetih godina kada su bile masovne demonstracije protiv raketa Peršing 2 i Kruz. Može doći do novog zaoštravanja na relaciji Evropa i Amerika. Činjenica je da Amerika neće nikada ući u nuklerani rat zbog neke evropske zemlje, već samo zbog sebe - istakao je Lazanski. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading