Dan D za Kosovo: Vučić 11. novembra u Parizu sa Trampom, Putinom i Makronom!

Autor:

Vesti

26.10.2018

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na jednom mestu maltene svi koji mogu da reše problem Kosova i Metohije. U Parizu će se 11. novembra susresti predsednici Amerike i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin, kao i njihove kolege iz Francuske i Srbije, Emanuel Makron i Aleksandar Vučić. Povod: velika parada povodom stogodišnjice pobede saveznika u Prvom svetskom ratu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vučić i Putin

Prema saznanjima Srpskog telegrafa iz dobro obaveštenih izvora, lideri nekih od najmoćnijih zemalja sveta, koji su na ovaj ili onaj način i te kako uključeni u rešavanje kosovskog pitanja, iskoristiće svojevrsni mini-samit da "zacementiraju" plan o razgraničenju Srba i Albanaca na Kosovu, o kojem je naš list u nekoliko navrata pisao.

PROBRANO DRUŠTVO

Poziv na svečani događaj Emanuel Makron prosledio je Aleksandru Vučiću još u avgustu. Predsednik Srbije je još tada najavio da će prisustvo najmoćnijih svetskih državnika iskoristiti kao priliku da pitanje KiM bude u prvom planu sastanaka koji će se tada održati. Sve je dodatno dobilo na značaju kada je Putin posle nedavnog sastanka u Moskvi sa Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom predložio da se sa američkim kolegom sretne upravo u Parizu, 11. novembra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Emanuel Makron

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže za Srpski telegraf da je izuzetno važno što će predsednik Vučić u novembru biti u društvu Putina, Trampa i Makrona:

- Prilika je odlična da se stvari konačno iskristališu i da Vučić iznese naše stavove kako bi u krajnjem slučaju obezbedio podršku za poziciju Srbije. Najvažnije je da će tom susretu prisustvovati Putin i Tramp jer je nama od značaja razumevanje te dve velike sile i njihov pozitivan stav za našu inicijativu. Onda možemo da računamo na kompromis bez obzira na to šta gospođa Merkel o tome misli.

Analitičar Dragomir Anđelković potvrđuje da je ovakav kontakt predsednika Srbije sa najmoćnijim državnicima u funkciji otvaranja vrata za naredne korake u rešavanju pitanja KiM.

POSEBAN STATUS

Slično razmišlja i njegov kolega Branko Radun:

- Takvi susreti jesu odlična prilika i verujem da je predsednik Vučić optimista po pitanju zalaganja najznačajnijih političara u vezi sa Kosovom.

Podsetimo, Srpski telegraf objavio je pre nekoliko dana i mapu, iz koje se vidi kako velike sile, a pre svega Amerika, vide razgraničenje na Kosovu i Metohiji. Po tom planu, oko 20 odsto sadašnje teritorije pripalo bi Srbiji, što se pre svega odnosi na sever KiM. Uz to, bio bi obezbeđen i poseban status za srpske enklave južno od Ibra i međunarodna zaštita svih svetinja i kulturnih zdanja.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Nebojša Stefanović

Stefanović: Glas za opoziciju je glas za Kosovo u Interpolu

Nema nikakvih razloga da se KiM primi u Interpol, osim političkih, poručio je juče ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da Srbija radi na dostavljanju političkih, pravnih i policijskih argumenata zašto lažna država Kosovo nikada ne bi trebalo da bude deo Interpola.

Stefanović je za Pink naveo da je lično svim članicama Interpola poslao pisma u kojima se obrazlažu razlozi protiv članstva KiM u Interpolu.

Upitan za stavove opozicije po tom pitanju, Stefanović je rekao da je Saša Janković prvi rekao da KiM treba da se primi u Interpol, te da su to stavovi koje dele svi predstavnici opozicije.

- To je sve isto, nema tu razlike. Kada se Boško Obradović predstavlja kao veliki nacionalista, vi u stvari glasate za prijem KiM u Interpol, kada glasate za Sašu Jankovića, Đilasa, Jeremića, dobijate ljude koji su smanjivali srpsku državnost na KiM i prebacivali odlučivanje iz UN na EU - navodi ministar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (159)

Loading
coka

26.10.2018 05:28

Već vidim napad panike među prištinskim vlastima.

Nikola Dzoni

26.10.2018 05:29

Verujemo da ce predsednik sRBIJE uciniti nemoguce i uloziti sve napore da predsednicima Trampu i Makronu objasni posebnost problema Kosova i Metohije i dobije njihovu podrsku za dalje unapredjenje odnosa Beograda i Pristine i pronalazenje kompromisnog resenja.

kiki

26.10.2018 05:36

Bice veselo...

rada

26.10.2018 05:38

Kako će Tači i Haradinaj da objasne svojim sledbenicima ovaj susret i sardnju predsednika Amerike i Rusije Donald Tramp i Vladimira Putina, kao i njihovih kolege iz Francuske i Srbije, Emanuel Makron i Aleksandar Vučić.