Ratku Mladiću zdravlje sve gore: Terapije me umaraju, a ne leče

Autor: Agencije

Vesti

06.11.2018

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, danas se pred međunarodnim sudom u Hagu ponovo požalio na loše zdravstveno stanje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

Čitajući unapred pripremljenju izjavu, Mladić je, tokom rasprave o stanju u postupku, rekao da mu zdravstveno "stanje ne dozvoljava da ide na terapije, koje ga umaraju, a ne leče ga".

Iz istog razloga, kako je kazao, "nije sposoban da se bavi fizičkim aktivnostima", kao ostali pritvorenici.

 

- Puno vremena provodim u krevetu, u bolovima - rekao je Mladić koji nije ponovio detalje o svojoj bolesti i lošoj hrani u sudskom pritvoru, što je izložio na prošloj statusnoj konferenciji.

- Za više detalja pitajte moje advokate - kazao je Mladić novopostavljenoj predsedavajućoj apelacionog veća Priski Nijambe (Prisca Nyambe), ali njegov branilac Branko Lukić, nije imao šta da doda.

 

- Apelacionom veću obratićemo se samo kad bude neophodno - rekao je Lukić i dodao da će Mladićeva odbrana podneti odgovor na žalbu tužilaštva u roku, 14. novembra.

Za razliku od prethodne statusne konferencije kada je u košulji s natpisom "Dole NATO" povišenim glasom pogrdno govorio o haškom sudu, Mladić se danas ponašao korektno, odgovarajući na samo pitanja Nijambe. Bio je u tamnom odelu, s belom košuljom i crvenom kravatom, i izgledao je sveže.

Sudija Nijambe, iz Zambije, postavljena je u apelaciono veće pošto su iz njega, na zahtev odbrane, odlukom sudije Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti), izuzeti predsedavajući Meron i članovi Karmel Ađijus (Carmel Agius) i Liu Daćun (Daqun) zbog "utiska da su pristrasni".

Izuzete sudije bile su, ranije, u većima koje su za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH osudile oficire VRS koji su bili potčinjeni generalu Mladiću.

I nova predsedavajuća, sudija Nijambe je bila članica prvostepenog veća Tribunala koje je Mladićevog bezbednosnog oficira Zdravka Tolimira osudilo na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici. Nijambe se, međutim, tada protivila zaključku većine sudija da je u Srebrenici počinjen genocid i da je Tolimir kriv za to.

Mladića (77), Haški tribunal je prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenci; progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, zbog uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest bosanskih opština. Prvostepenom presudom, Mladić je bio oslobođen krivice po toj tački optužnice.

Zbog izuzeća sudija, žalbeni postupak u kojem predstoji usmena rasprava, biće duži nego što je planirano.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading