Kurcov šamar Tačiju: Nema ništa od vojske

Autor: B. K.

Vesti

07.11.2018

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hladan tuš za čelnike lažne države Kosovo. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji je nakon boravka u Beogradu otputovao u Prištinu, izrazio je posle susreta s Hašimom Tačijem, a pred velikim brojem novinara, izrazitu skeptičnost prema ideji o formiranju vojske Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/O. Toskić
Sebastijan Kurc

 On je, govoreći o toj temi, poručio da treba preduzeti korake koji vode ka više stabilnosti, a ne nestabilnosti u regionu.

Kurc je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Tačijem rekao da očekuje da se, s tim u vezi, vodi pravi dijalog i da po tom pitanju treba biti veoma obazriv. Takođe, austrijski kancelar ispoljio je veliku uzdržanost i po pitanju vizne liberalizacije.

- Bio bih veoma obazriv sa očekivanjima koja se podstiču, posebno što se tiče vremenskih okvira - poručio je Kurc.

On je istakao je da apsolutni prioritet mora biti da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Tači je, s druge strane, izneo stav Prištine i naveo da bi želeo što pre da se primeni odluka Evropskog parlamenta, koji je odobrio viznu liberalizaciju. Istovremeno je izrazio nadu da će poseta kancelara Kurca Beogradu i Prištini biti impuls za dijalog.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Priština se, kako tvrdi Tači, trudi i dalje da postigne sporazum sa Beogradom o normalizaciji odnosa, stvaranju mira i postizanja međusobnog priznanja.

- Zahvaljujem predsednicima Tačiju i Aleksandru Vučiću na njihovim naporima i molim građane Kosova da te napore podrže - apelovao je Kurc.

On je istakao da bez sporazuma neće biti niti mirnog suživota u regionu niti budućnosti u EU. Ponovio je da će Austrija svaki dogovor Beograda i Prištine podržati, čak iako bude sadržao promenu granica i razmenu teritorija.

Podsetimo, Kurc je prekjuče u Beogradu, posle sastanka s Vučićem, izjavio da veruje da je moguće doći do rešenja kosovskog pitanja u dijalogu Beograda i Prištine i naglasio da je stav austrijske vlade da treba podržati svaki sporazum koji vodi ka dugoročnom rešenju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (80)

Loading
ana

07.11.2018 07:50

Konacno neko da im stane na put.

Mina

07.11.2018 07:51

Nisam mogla procitati bolju vest!

miki

07.11.2018 07:54

Mozda su mislili da je Srbija tikva bez korena , malo se poigrali

nikola

07.11.2018 07:56

Nema drzave, nema ni vojske!!!