Sobotka: Srbija je rado viđena u EU ako nastavi borbu protiv OVE POŠASTI!

Autor: Tanjug

Vesti

13.11.2018

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Nacionalnog veća Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka izjavio je danas u Beogradu da će Srbija biti neophodan, ali i rado viđen deo EU ukoliko nastavi da otvoreno kao do sada pokazuje angažman na polju borbe protiv korupcije i vladavine prava.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Volfgang Sobotka

- Mirna i dugoročno stabilna Evropa moguća je samo kada i zemlje zapadnog Balkana pronađu put do EU - rekao je Sobotka u na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom parlamenta Majom Gojković. 

Sobotka je ocenio da je Evropa dugo čekala da predstavi strategiju proširenja za Balkan i dodao da je u procesu otvaranja poglavlja veoma važno da se Srbiji signalizira da je na dobrom putu. 


Prema njegovim rečima, EU finansijski podstiče razvoj društva i infrastukture u region zapadnog Balkana, ali mora to da čini i ličnim stavom i političkim posetama, ne tako što će neko doći jednom.

Austrijski parlament je, kako je dodao, upravo zato pokrenuo projekat stipendiranja zaposlenih u upravi i administraciji da bi srpski parlemetarci dolazili u Austriju.

Sobotka je ocenio da parlamentarci mogu da rade na intenziviranju razmene iskustava u rešavanju zajedničkih problema kao što su demografski razvoj, veće migracije unutrar zemlje, digitalizacija i klimatske promene.
RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Maja Gojković dočekala Sobotku u Beogradu

Predsednica parlameta Maja Gojković rekla je da je Sobotka u Beograd došao sa porukom ne samo za gradajne Srbije već i šireg regiona, a to je - da je prostor zapadnog Balkana dobrodošao u EU. 


- Predsednik austrijskog Parlamenta došao je i sa porukom da je Srbija nepohodna Evropi, ali i Evropa Srbiji - kazala je Gojković i dodala da je na sastanku između ostalog bilo reči o tome kako Srbija brže da napreduje ka EU, otvaranju novih pregovaračkih poglavlja i dijalogu Beograda i Prištine.

Sobotka smatra da u pregovorima treba zadržati svako rešenje za koje su zaiteresovane obe strane, rekla je Gojkovićeva i dodala da će sa njim o tom sadržajnom i kompleksnom pitanju nastaviti razgovore tokom dana. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
sasa

13.11.2018 12:59

Korupcija se mora iskoreniti.

jana

13.11.2018 13:03

Srbija je veoma uspešna u borbi protiv korupcije.

beli tigar

13.11.2018 13:07

Srbija se bori i iskorenice korupciju sigurna sam.

Gara

13.11.2018 13:08

Srbija je veoma uspešna u borbi protiv korupcije.