Zbog Hilari SAD uvodi sankcije Srbiji, evo i zašto!

Autor:

Vesti

14.12.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hilari Klinton uspela je da izlobira da Amerika objavi rat Evropskoj uniji i Rusiji!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Duet zla: Biznismen predvodnik SAD Donald Tramp i Hilari Klinton, zagovornik bombardovanja i ubijanja svih civila koji ne žele američku hegemoniju

Pod njenom dirigentskom palicom predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je rezoluciju koja predviđa oštre kaznene mere protiv svih država koje učestvuju u ruskim energetskim projektima u Evropi, a tu se pre svega misli na gradnju gasovoda. Da stvar bude još gora, Evropski parlament je odmah potom usvojio gotovo identičnu rezoluciju.

- Bivša administracija želi jednim udarcem da ubije dve muve. Nije tajna da im je Rusija trn u oku, te da na svaki način pokušavaju da je izoluju i dovedu do propasti. Pod izgovorom da je gasovod politički projekat, duboka država kojom komanduje Klintonova pod pretnjom sankcijama zahteva zaustavljanje projekta "Severni tok 2". Udarcem na Rusiju zapravo otvaraju novi front i to sa Evropskom unijom. Nije nevažan podatak da trenutno Rusija podmiruje trećinu evropske potrošnje gasa. Stoga, ovaj potez nije ništa drugo nego objava rata Evropskoj uniji i Rusiji - navode diplomatski izvori i podsećaju da bi u slučaju izgradnje "Severnog toka 2" i "Turskog toka" potrošnja ruskog gasa u Evropi premašila 50 odsto.

OSVETA GUBITNIKA

Nesuđena predsednica Amerike imala je i svoju računicu u ovoj priči.

Foto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Putin: Zar će Evropa u Sibir po drva?

Predsednik Rusije Vladimir Putin još pre nekoliko godina je izjavio da, ako Evropa neće ruski gas, može da se greje na drva, za koja pak treba ići u Sibir. Isto je juče ponovila zvanična predstavnica ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, poručivši da evropski parlamentarci koji su usvojili rezoluciju protiv gasovoda "Severni tok 2" ili računaju na globalno zagrevanje ili nameravaju da pređu na drva, te dodala da se zna gde treba ići po njih.

- Posle poraza na izborima i pobede Donalda Trampa, na sve načine pokušava da ga sabotira. Priča sa gasovodom joj je odlično došla. Pravdajući neophodnost konfrontacije sa Rusijom i Evropom tvrdnjom da Amerikanci žele Evropi preko brodova i LNG terminala da plasiraju svoj gas, koji je skuplji od ruskog, gubitnica Hilari uspela je da se izbori za usvajanje rigoroznog paketa. Međutim, taj potez biće okidač za sukobe i njoj će dobro doći jer će se izazivanje haosa pripisati Trampu, uzdrmaće njegovu poziciju, što svakako njoj ide u prilog. Želi da napravi pakao i dodatno zaoštri odnose između Trampa i Putina - objašnjavaju sagovornici Srpskog telegrafa.

Foto: Tanjug/AP
Hilari želi da zaoštri odnose između Trampa i Putina

Ovo je direktni atak na interese najrazvijenijih zemalja Evrope jer one ne mogu da opstanu bez ruskog gasa

Mahmud Bušatlija, stručnjak za investicije

U rezoluciji Kongresa, inače, poziva se i predsednik SAD Donald Tramp da "iskoristi sve raspoložive mogućnosti kako bi podržao evropsku energetsku bezbednost i umanjio gasnu zavisnost od Rusije". Dan kasnije, Tramp je potpisao ovaj dokument, što je bio uslov da on i zvanično stupi na snagu, zajedno sa zlokobnom porukom koju nosi za mnoge, pa i za Srbiju, koja je planirana kao važan deo "Turskog toka", jer bi preko naše zemlje gas dalje tekao za Mađarsku, Hrvatsku, Austriju i ostale zemlje centralne Evrope.

Foto: pixabay.com

OČEKIVANA AKCIJA

Kada je u pitanju Srbija, stručnjaci, sagovornici Srpskog telegrafa, smatraju da bi mere predstavljale i moćno sredstvo političkog pritiska, koje bi se moglo koristiti i po pitanju Kosova. Stručnjak za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija ocenjuje da su sankcije očekivana akcija SAD.

Revolucija za neposlušne

SAD uveliko sprovode svoj plan opstrukcije Evrope, i to obojenim revolucijama i organizovanjem prevrata za skidanje nekooperativnih režima širom Evrope. Primera radi, u Turskoj je već organizovan državni udar kojim je pokušano svrgnuće predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, i to neposredno nakon što je obnovio saradnju sa Amerikancima neprihvatljivom Rusijom, a odobrio je i izgradnju "Turskog toka", što Amerika ne odobrava. Stručnjaci su složni u oceni da se slično vrlo brzo može očekivati i u Srbiji i Bugarskoj, kao i u zemljama kojima treba da prođe trasa "Severnog toka 2".

Sve ovo simptomatično liči na situaciju koja se uveliko dešava u Francuskoj, u kojoj demonstranti nedeljama divljaju na ulicama, dok je i u Nemačkoj došlo do krajnje tačke usijanja zbog mingrantske krize, što je izuzetno oslabilo politički uticaj doskoro nedodirljive Angele Merkel. Istovremeno, od sredine novembra Žuti prsluci haraju i Belgijom, gde su protesti organizovani pozivom na društvenim mrežama iako nije baš jasno koji su uopšte zahtevi belgijskih Žutih prsluka, kao i ko stoji iza njih.

RepublikaFoto: twitter.com/@GazpromEN
Turski tok

- Pokušavaju na silu da isteraju svoje. Ovo je direktni atak na interese najrazvijenijih zemalja Evrope jer one ne mogu da opstanu bez ruskog gasa. Istovremeno, Amerika nema te količine gasa koje su potrebne Evropi. Ovaj gest SAD pokazuje da ne shvataju da će i dalje one biti jedna od najrazvijenijih ekonomija, ali nikada više neće biti prve i jedine - kategoričan je Bušatlija.

Severni tok 2

Projekat "Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored "Severnog toka". On će proći kroz teritorije ili isključive ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora.

- udvostručiće kapacitet "Severnog toka" na 110 milijardi kubnih metara godišnje

- ukupna dužina gasovoda biće 1.230 kilometara

- za izgradnju gasovoda biće potrebno ukupno 2.424.000 tona čelika

- sastojaće se od oko 200.000 pojedinačnih cevi

- imaće kapacitet da se njim transportuje 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa na godišnjem nivou

- moći će da snabdeva 26 miliona domaćinstava

- gasovod bi trebalo da bude završen krajem 2019.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović kaže da Amerika želi da povrati apsolutni uticaj i dominaciju u Evropi, što je počelo da joj izmiče.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladislav Jovanović

- Zato žele da u Evropi proizvedu niz problema i slabosti. Njima bi odgovaralo da Evropa oslabi, što unutrašnjim tenzijama, što nedaćama koje dolaze spolja, da bi nakon svega toga Evropa morala da odustane od izgradnje svoje samostalnosti u odnosu na Ameriku i da prihvati suverenitet SAD - kaže Jovanović.

Turski tok

"Turski tok" će nastavi trasom "Južnog toka", a krak bi prema planu trebalo da ide preko Bugarske, Srbije, Mađarske do Slovačke. Za ceo Balkan bio je predviđen jedan krak sa oko 16 milijardi kubika gasa. Ovaj tok se gradi da bi se izbegao dotok preko Ukrajine.

- gasovod čine dva kraka plinovoda, kojim će ruski plin biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu

- svaki krak gasovoda imaće kapacitet od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje

- ukupna vrednost projekta procenjena je na 11,4 milijarde evra

- jedan krak će snabdevati Tursku, a drugim će plin biti transportovan ka Evropi

- trebalo bi da počne sa radom početkom 2020.

Ekonomista Ljubomir Madžar navodi da su samo neke od kaznenih mera kojima SAD mogu da se obruše na Evropu poremećaj trgovinskih tokova i obustavljanje investicija.

- Kako Srbija nema veće trgovinske odnose sa SAD, kao ni investicije, na nas bi više uticali efekti na druge zemlje koje su nam spoljno-trgovinski partneri - naveo je Madžar.

Severni tok 2

Rusija
Nemačka
Finska
Švedska
Danska

Turski tok

Bugarska
Srbija
Mađarska
Slovačka
Turska
Rusija

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Bojana

14.12.2018 10:11

To nas nije iznenadilo samo smo cekali kad ce da udare na nas.

tijana

14.12.2018 10:19

Ma sve je to vise farsa prema Srbiji i ne treba vise na njih obracati paznju.

Dragiša

14.12.2018 10:20

Amerika već uveliko vrši destabilizaciju Evrope i to preko najmoćnijih zemalja kao što je Francuska i Nemačka.Zadnji je trenutak da EU rasčisti sa Amerikom .

Nikola

14.12.2018 10:32

Interesantno je koliko je Evropa nemoćna...Ona će pre braniti Američke interese nego sopstvene, to samo znači da su okupirani.