Srbi vole Trampa: Vučić uputio poziv američkom predsedniku da poseti našu zemlju

Autor:

Vesti

26.09.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je američkog kolegu Donalda Trampa da dođe u Srbiju jer ga, kako mu je u srdačnom susretu predočio, Srbi vole i podržavaju najviše u čitavoj Evropi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

On je ove reči uputio šefu Bele kuće tokom svečanog prijema organizovanog u predsedničkoj rezidenciji u Vašingtonu.

- Samo sam mu rekao da dođe u Srbiju, da su ljudi u Srbiji ti koji ga, rekao bih, podržavaju najviše u celoj Evropi posle Poljaka. Bilo bi besmisleno da pravim nekakva junačka dela od tih minut i po koliko smo se videli - rekao je Vučić na početku drugog dana posete SAD povodom održavanja Generalne skupštine UN.

ŽELE REŠENJE

Vučić je u izjavi za srpske medije naveo da je Amerika zainteresovana za rešavanje kosovskog čvora, ali i da je to interes Srbije.

- Ono što bih istakao kao pozitivno je što sa Amerikancima može da se razgovara racionalno, bez obzira što neke naše ideje neće prihvatiti, ali žele da čuju i trude se da nađu rešenje - kazao je srpski predsednik.

Dodao je da je naporna diplomatska aktivnost Srbije mogla da se vidi kroz razgovore sa zvaničnicima iz Evrope i sveta.

- Mi se borimo za sebe i svoje ljude i to što neko misli da je nevažan sastanak sa predsednikom Gvatemale ja smatram da je izuzetno važno. Ta zemlja će sutra da vodi računa koliko-toliko o našim interesima i zato je važno da sa takvim zemljama razgovaramo - podvukao je Vučić.

Četiri varijante govora

Foto: Tanjug/T. VALIČ
Aleksandar Vučić

O detaljima njegovog predstojećeg nastupa na GS UN Vučić je rekao da je za tu priliku ima četiri već napisana i pripremljena govora, ali da će sate pred sam nastup provesti u njihovom usklađivanju. Kako je naveo, govor će morati da menja u skladu sa svim porukama koje do tada bude čuo u Njujorku.

PACKE TAČIJU

O reakciji kosovskog predsednika Hašima Tačija da je Vučić u sedište UN ušao sa plafona, predsednik Srbije kaže da je možda ušao sa plafona, ali da ne zna kada je ni kako on ušao u tu ustanovu.

- Možda sam ja ušao sa plafona, ne znam kojim putem je on ušao. Ja govorim sutra u velikoj sali Generalne skupŠtine UN, a kad ti govoriš, Hašime, kad je tvoj raspored? Pa, nikad. Ulazio na vrata, na plafon, Srbija je u UN, a vi niste. I dobro bi bilo da to znate da biste razmislili kakvu budućnost želite i želite li kompromis ili da se i dalje inatite - poručio je Vučić.

Vučić: Ja govorim sutra u velikoj sali Generalne skupštine UN, a kad ti govoriš, Hašime, kad je tvoj raspored? Pa, nikad

Predsednik je rekao i da je razumeo Tačijeve reči da je njega, Vučića, izabrao srpski narod na KiM.

- Ponosan sam na to, verujem da će i ubuduće birati najbolju budućnost, da će uskoro izabrati Srpsku listu i da će u budućnosti glasati i za SNS i Srpsku - naveo je Vučić.

Dodao je da Albanci u Njujorku imaju najsnažnije uporište.

- Centar albanske snage nije u Prištini, ni Tirani, već u Njujorku - rekao je Vučić i podsetio da je treća prizrenska liga formirana u Njujorku 1946. i da nas je ona "najskuplje koštala" jer su iz Njujorka uložene ogromne sume novca.

DOSADAŠNJI VUČIĆEVI SUSRETI U NJUJORKU

Angela Merkel, nemačka kancelarka

Kirijakos Micotakis, premijer Grčke

Filip Riker, v. d. pomoćnika državnog sekretara

Metju Palmer, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan

Angelina Ajnhorst, direktorka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u spoljnopolitičkoj službi EU

Antonio Guteres, generalni sekretar UN

Leo Varadkar, premijer Irske

Džimi Morales, predsednik Gvatemale

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
lela

26.09.2019 09:16

Bila bi nam velika čast da ugostimo i Trampa.

Helena

26.09.2019 09:18

Svakako ga postuju i cene vise nego druge Americke predsednike.

Miki

26.09.2019 09:22

Poseta predsednika Trampa Srbiji bi znacila dosta za ugled Srbije na medjunarodnom planu.

Dacha

26.09.2019 09:25

I SAD se umnogome pitaju po pitanju kosovskog problema, zato je neophodno da se sa Trampom uspostavi dobra saradnja.