CRNOGORSKI LOBI VRŠLJA PO SRBIJI: ĐUKANOVIĆEVA I MARKOVIĆEVA EKIPA ZASELA U KONTROLI LETA

Autor:

Vesti

01.06.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kadrovi crnogorske vlasti predsednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića vršljaju po Beogradu i nanose milionsku štetu Srbiji. Srpski telegraf otkriva kako je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), u kojoj Srbija ima 92 odsto vlasništva, a Crna Gora osam odsto, oštećena za oko 8.000.000 evra.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Duško Marković i Milo Đukanović

Akteri ovog skandala, u kom je sprečeno da se crnogorskoj avio-kompaniji "Montenegro erlajns" naplati ogroman dug su Lazo Maksimović i Predrag Marković. A njih dvojica su, gle čuda, Milov brat od ujaka (Maksimović) i premijerov sin (Marković).

Dok njihova rodbina maltretira srpsku crkvu i vernike, a građane naše zemlje stavlja na crnu listu za prelazak granice, ovaj tandem vršlja po SMATSA i, umesto interesa Kontrole leta, pa time i Srbije, štiti svoje rođake u Podgorici.

OGROMNE KAMATE

"Montenegro erlajns", naime, SMATSA duguje osam miliona evra. Novac godinama odbijaju da vrate, a da im se dug naplati, uspešno opstruiraju upravo Maksimović i Marković. Oko 5.000.000 evra otpada na osnovni dug, a tu su i pripadajuće zakonske kamate, koje su, procenjuje se, narasle na 3.000.000 ili više evra.

Knežević: Porodične grupacije dele milione

RepublikaFoto: youtube.com/Demokratska Narodna Partija
Milan Knežević

Poslanik crnogorskog Demokratskog fronta Milan Knežević za naš list navodi da ga ove informacije nimalo ne čude.

- Opšte je poznato da su "Montenegro erlajns", uz Agenciju za vazduhoplovstvo, režimske ekspoziture, isključivo usmerene na nepotističko zapošljavanje neposobnih članova porodica državnih funkcionera, koji primaju enormne plate. Gubici i milionske donacije koje dobija ova kompanija od države najbolje govore o tome da se radi o potrošačkoj rupi bez dna, ali i kriminalnom poslovanju menadžmenta izabranom po režimsko porodičnim kriterijumima. Izgleda da su neke uspeli da proguraju do SMATSA. Tako da me ne bi začudilo da je dug od osam miliona evra prema Srbiji nastao kao vid raspodele interne dobiti među ovim interesnim porodičnim grupacijama - kaže Knežević.

Iako je po pravosnažnoj i izvršnoj presudi Privrednog suda u Podgorici iz 2017. taj dug morao biti izmiren u celosti, to ne da se nije desilo već je "Montenegro erlajns" za svega pet meseci 2019. napravio još 500.000 evra duga ka SMATSA.

- Kao glavni akteri pljačke koju sprovodi crnogorski režim preko "Montenegro erlajnsa", a na štetu Srbije, pominju se Lazo Maksimović, zamenik direktora SMATSA, inače Milov brat od ujaka, i sin crnogorskog premijera Predrag Marković, koji takođe radi u SMATSA.

Tek je simptomatična činjenica da je Marković u SMATSA došao s mesta komercijalnog direktora "Montenegro erlajnsa" i to u momentu kada je sud u Podgorici presudio da ta avio-kompanija mora da plati SMATSA pet miliona evra plus kamate. Jasno je kao dan da je Predrag direktno poslat kako bi izvršio opstrukciju pomenute naplate - priča izvor Srpskog telegrafa.

Ambasador Tarzan Milošević: Dugovi jesu veliki, ali platićemo

RepublikaFoto: youtube.com/OtvoreniStudio
Tarzan Milošević

Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević potvrdio je da "Montenegro erlajns" ima velika dugovanja prema srpskim vazduhoplovnim vlastima.

- Obaveze su bile oko 10.000.000 evra, ali svedene su na nekih šest miliona evra. Upravo se radi na dogovoru, pravi se dinamika plaćanja i Crna Gora će izmiriti te obaveze. To je informacija iz prve ruke - izjavio je Milošević.

JEDINO REŠENJE

U toj družini milogoraca, dodaje on, značajan igrač je i Nikola Vukićević, koji je generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija Crne Gore, predsednik odbora direktora "Montenegro erlajnsa", kao i člana skupštine SMATSA, ispred Crne Gore.

- On je drastičan primer sukoba interesa, obavlja te tri funkcije u cilju pljačkanja novca građana Srbije i Crne Gore. Đukanovićev režim čini sve da uništi SMATSA preko najbližih rodbinski povezanih ljudi, dok se istovremeno vodi proces u kojem Crna Gora planira da se povuče iz SMATSA sa svojim udelom od osam odsto i da se udruži sa Italijanima ili Hrvatima, o čemu se već neko vreme vode tajni pregovori - priča naš sagovornik i ističe da bi Srbija trebalo da pokrene jaču inicijativu da se dug vrati:

MOJ STAV: Ivica Dačić ŠEF DIPLOMATIJE

RepublikaFoto: Tanjug
Ivica Dačić

Crnogorci su praktično okupirali značajne funkcije u Srbiji. Srbija je zainteresovana samo za mir, nikakva hegemonija nad vama nas ne interesuje, ali došao je kraj i vaše hegemonije u Beogradu

- Dugovi koje pravi crnogorska državna avio-kompanija mogli bi da se smanje tako što bi se smanjio udeo vlasništva Crne Gore u SMATSA, što bi u ovom momentu bila jedna od realnih opcija.

Iako je Srpski telegraf još pre sedam dana poslao pitanja SMATSA o angažovanju Maksimovića i Markovića, kriterijumima po kojima su zaposleni u tom preduzeću, kao i zahtev da njih dvojica prokomentarišu navode da opstruišu vraćanja duga Srbiji, do zaključenja ovog broja odgovori nisu stigli.

Brojke

  • 7.000 EVRA NAVODILO SE DA IMA PLATU LAZO MAKSIMOVIĆ, ALI ON TO CG AGENCIJI ZA KORUPCIJU NIJE PRIJAVIO "JER JE SMATSA U BEOGRADU
  • 1.900 EVRA PRIJAVIO MARKOVIĆ DA IMA PLATU KAO SPECIJALISTA ZA EKONOMSKE POSLOVE

U štampanom izdanju Srpskog telegrafa između ostalog pročitajte:

Kako izgleda testiranje na antitela.

Tajna koja su hteli da sakriju: Tijana Ajfon vodila Lunu Đogani kod biznismena

Muškarac iz Surdulice zaklao švalerku pa pregazio njenog muža.

Poznati trener Savo Milošević slagao da ga nisu zvali novinari.

Sve ove priče kao i još puno zanimljivih informacija možete pronaći u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs 

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 2. jun 2020. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dera

01.06.2020 19:34

Crnogorski lobi vršlja po Srbiji a naša vlast ćuti.

Odgovori 12 0