ŠIPTARI pokušali da naprave haos, pa podvili rep: SRBIJA ZA PET SATI RAZBUCALA TAČIJA

Autor: I. ŽIGIĆ - D. SIMIĆ

Vesti

11.07.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Scenario Prištine po kom je trebalo napraviti haos na Kosovu i isprovocirati Srbe u pokrajini i vlasti u Beogradu slomljen je za samo nekoliko sati.

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Brza, žestoka i odlučna reakcija srpskih zvaničnika na hapšenja Srba u cik zore uz rotacije, duge cevi i pretres kuća sprečila je da Hašim Tači i ostali prištinski gospodari rata sprovedu u delo svoj prljavi plan.

Pripadnici specijalnih snaga kosovske policije krenuli su u akciju pre sedam sati ujutru. Na prepad su u okolini Gnjilana uhapsili petoricu Srba (pogledajte u okviru ko su), pretresli im kuće, prostorije mesnih kancelarija i službi kojima upravljaju srpski kadrovi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Isto se, da podsetimo, dogodilo i kada je neposredno pred nastavak razgovora divljački uhapšen Marko Đurić

Medijima je potom saopšteno da su oni podrivali ustavni poredak Kosova. Plan je bio da se petorica Srba optuže da su primoravala sunarodnike da napuste Kosovske bezbednosne snage (KBS) jer je prethodnih dana nekoliko desetina njih podnelo ostavke na službu u KBS.

SHVATILI PORUKU

Kako Srpski telegraf saznaje, čim je počela akcija Prištine, Beograd je krenuo u svojevrsnu kontraofanzivu, čiji je epilog bio da su svi uhapšeni Srbi pušteni već oko podneva, dok su prištinske vlasti podvile rep.

U tih nekoliko sati srpski zvaničnici su praktično izvojevali veliku diplomatsku pobedu. Premijerka Ana Brnabić alarmirala je visoke evropske zvaničnike u Londonu, s kojima je bila na Samitu lidera zapadnog Balkana i EU u Londonu (bila prisutna i Angela Merkel), šef diplomatije Ivica Dačić podigao je na noge sve svetske zvaničnike s kojima je u kontaktu, uz učešće naših diplomatskih misija u najvažnijim centrima, baš kao i predsednik Vučić, koristeći i zvanične i nezvanične diplomatske kanale, uz podršku prijateljskih zemalja.

Anđelković: Uvek treba odgovoriti smireno, ali žestoko, to je jedini jezik koji oni razumeju

Istovremeno, šef Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je sa vanredne konferencije da se dijalog sa Prištinom momentalno obustavlja ukoliko uhapšeni ne budu pušteni u najkraćem roku.
Očigledno je da je Priština i ovog puta, pred važne momente u dijalogu s Beogradom (nastavak je planiran za desetak dana) i suočena sa istekom roka za formiranje ZSO, posegla za oprobanim scenariom.

SAMO OŠTRO

Da sa Albancima mora oštro jer samo to daje rezultat, što se i pokazalo, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

- Albanci su ovim hapšenjem pre svega hteli da zaplaše srpsku javnost i da pošalju poruke da, kao što smo Turcima nekada davali decu za janičare, sada dajemo omladinu za kosovsku vojsku. Beograd je reagovao žestoko i brzo, a Priština, pokazalo se, onda nema snage da nastavi.

Srbija, kao i u ovom slučaju, treba uvek da odgovori smireno, ali žestoko. To je jedini jezik koji Albanci razumeju - ističe naš sagovornik.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

Ivica Dačić je naglasio da je cilj hapšenja da ometa dijalog Beograda i Prištine.

- To je reakcija na povlačenje Srba iz njihovih bezbednosnih struktura, od kojih Priština želi pod patronatom nekih zapadnih zemalja da pravi nukleus vojske - ocenio je Dačić.

REAGOVANJA

RepublikaFoto: Tanjug

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM

Državni vrh reagovao je energično i ta poruka je dobro shvaćena. I to ne samo od Albanaca, već i u Briselu i Vašingtonu. Srbija je jasno i glasno stavila do znanja da neće da toleriše sve ovo i Brisel bi, po mom mišljenju, konačno morao da kaže da li ima kapacitet da disciplinuje Prištinu i natera je na normalno političko ponašanje

Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost

Šiptarskoj strani je i ovog puta jasno stavljeno do znanja da se ne mogu ponašati onako kako žele i bez odgovarajućih sankcija. U to su se uverili posle intervencije srpske vlade i uputstva CIA da se bezuslovno puste na slobodu uhapšeni Srbi. Znaju oni za odlučnost predsednika Vučića u zaštiti svog naroda na Kosmetucol

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Aleksandar Vulin, ministar odbrane

Vlasti u Prištini su još jednom posegle za nasiljem u pokušaju da prisile Srbe da postanu deo vojske koju ne žele da priznaju. To je zato što ni uz ogroman pritisak velikih sila nisu uspeli da slome predsednika Vučića da prihvati formiranje vojske Kosovacol

Nenad Popović, ministar

Ako dođe do nasilja nad Srbima na Kosovu, sve pregovore treba prekinuti. Ovo hapšenje očigledno je uvod u novi talas nasilja nad srpskim narodomcol

Ko je sve bio priveden

* Radovan Stojković, načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga

* Jovan Denić, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Gnjilanu

* Nenad Stojanović, po zanimanju automehaničar, zaposlen pri Vojsci Srbije u Vranju

* Aleksandar Đorđević aktivni pripadnik MUP

* Predrag Đorđević, penzionisani pripadnik MUP

Šta se sve zbivalo sa KBS

* Maj 2017. Priština najavila transformaciju bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku Kosova

* Mart 2018. Kosovskim Srbima za ulazak u bezbednosne snage nude po 5.000 evra

* April 2018. Izvestan broj Srba pristupio ovoj službi

* 6. jul 2018. Srpski mladići masovno počeli da napuštaju KBS shvativši da je pravi cilj vojske Kosova da deluje protiv Srba

* 8. jul 2018. Hašim Tači optužio Beograd da pritiska i prisiljava Srbe da napuste službu u KBS

* 10. jul 2018. Akcija hapšenja petorice Srba

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
Stari Ras

11.07.2018 09:07

nadamo se da je ovo samo početak i da ćemo im tek pokazati kako stoje stvari!

marija

11.07.2018 09:09

Sa Albancima mora oštro jer samo to daje rezultat.

Velickovic Jovan

11.07.2018 09:09

Brza, žestoka i odlučna reakcija srpskih zvaničnika na hapšenja Srba u cik zore uz rotacije, duge cevi i pretres kuća sprečila je da Hašim Tači i ostali prištinski gospodari rata sprovedu u delo svoj prljavi plan.

Gina

11.07.2018 09:13

Hvala svima,a najviše našem predsedniku Vučiću,što su brzo ali pametno reagovali i pokazali svoj stav,da sa Srbijom ne može niko da se igra niti iko da maltetira.