DAČIĆEVO ŠOKANTNO UPOZORENJE: Zapad Vučiću sprema novi 5. oktobar!

Autor:

Vesti

05.10.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapad steže obruč oko predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog Kosova i sprema mu novi 5. oktobar, upozorava Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ivica Dačić i Aleksandar Vučić

Prema njegovim rečima, zamrznuti konflikt na Kosmetu, koji zagovaraju zapadni moćnici, ali i deo srpske opozicije, donosi rizik da dođe do blickriga, odnosno iznenadnog upada na sever, baš kao i do veštačkog izazivanja političke krize u Srbiji. Sve to, ističe Dačić, priželjkuje i opozicija, kojoj Kosovo služi kao pitanje preko kog pokušava da svrgne Vučića s vlasti.

- Postoje dve opasnosti. Postoji opasnost od blickriga, odnosno tog hrvatskog scenarija koji oni mogu izvesti uz podršku međunarodne zajednice, mada ona i ne mora da se meša, nego samo da skrene pogled sa KiM na neku drugu krizu. Srbija se tada može naći pred važnim pitanjem - hoće li da brani Srbe i da interveniše i da uđe u sukob sa Kfor i NATO... Onda je pitanje na koga tu Srbija može da računa i da li će tražiti pomoć Rusije - objasnio je Dačić.

Radun: Ono što se dešava u RS je predigra onoga što može da se desi u Srbiji, neka vrsta obojene revolucije

Peti oktobar

KAO U VREME DOS

Gostujući u "Novom jutru" televizije Pink, šef diplomatije rekao je da to nije jedini rizik koji nosi zamrznuti konflikt.

- To što je Zapad već naučio na primeru Miloševića primena principa - ako ne možete da pobedite spolja, pobedite ih iznutra. To znači da se iznutra forsiraju određene političke snage i stavovi da u određenom momentu kažu: Dosta je politike koja nas svađa sa međunarodnom zajednicom i izaziva sukobe - poručuje Dačić.

Ministar i vicepremijer navodi da su ga izjave Saše Jankovića podsetile na sve što se dešavalo oko Miloševića neposredno pre 5. oktobra.

- On (Janković) rekao je da je pitanje Kosova demokratsko pitanje, a toga sam se naslušao za vreme DOS. Govorili su sve će da se reši samo da ode Milošević, tako sada govore sve će se rešiti kada ode Vučić - primećuje Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Milorad Dodik

OBRAČUN SA DODIKOM

Analitičar Branko Radun napominje da se taj scenario trenutno primenjuje u u Republici Srpskoj protiv Milorada Dodika, a da je sledeći Vučić.

- Sad je pitanje samo intenziteta tih akcija, operacija, koliko će novca biti uloženo, ko će biti sve uključen, ali ono što se dešava u RS je predigra onoga što može da se desi u Srbiji, neka vrsta obojene revolucije - tvrdi Radun.

Dragišić: Dačić u pravu, jedan deo opozicije u Srbiji pokušava da zloupotrebi Kosovo kao političku temu

 

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić za naš list navodi da je Dačićevo upozorenje tačno.

- Ivica Dačić je apsolutno u pravu, njegove procene koje se odnose na zamrznuti konflikt su potpuno realne. Opasnosti koje je naglasio su očekivane jer jedan deo opozicije u Srbiji pokušava da zloupotrebi Kosovo kao političku temu na osnovu koje će napadati vlast u nedostatku sposobnosti da ponudi rešenje za goruće probleme građana. Zbog toga je stav predsednika Vučića da se mora pronaći kompromis eksplicitan jer to onda isključuje konflikt - uveren je Dragišić.

Reakcije

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade

Tužno je što, umesto da se svi zajedno trudimo da rešimo pitanje Kosova i pomognemo predsedniku, jer je to pitanje budućnosti naše dece i Srbije, vi vidite jednu bezličnu opoziciju, koja ni za jednu temu nema ni predlog ni plan ni ništa, i nije to samo pitanje Kosova već i drugih tema.

Vladimir Vuletić, sociolog

Opozicija nikakvu alternativnu politiku Vučiću nema i u tom smislu rešenje kosovskog problema nikako nije zamrznut konflikt jer nas ta situacija vodi u vrlo neizvesne dane, mesece, godine... Očigledna je težnja da se to pitanje reši silom od strane Albanaca, koji su to već jednom probali, a opozicija koristi to pitanje da dođe na vlast.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
miss_m1276

05.10.2018 09:14

Gradjani veruju Vucicu i to im nece upaliti.

Nikola

05.10.2018 09:24

Građani Srbije su glasali za Vučića i oni ga podržavaju svim srcem i niko osim građana neće moći da skine Vučića sa vlasti, i zapadu ne vredi da bilo šta pokušava jer neće moći ništa da uradi po tom pitanju.

Nina

05.10.2018 09:25

Gradjani veruju predsedniku Vucicu i to im nece upaliti.

Laki

05.10.2018 09:26

Zapad nece uspeti u svojoj nameri...