Viktor Kiš, v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti: Snalazili smo se i u gorim situacijama!

Autor:

Zabava

22.05.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Projekat "Gorka pilula" umetničkog para mentalKLINIK, koji čine Jasmin Bajdar i Birol Demir, prenosi se uživo non-stop na sajtu Muzeja savremene umetnosti i tako će biti sve dok se ova institucija ponovo ne otvori za posetioce. Postavka je lišena ljudi, a šest robota usisivača, programiranih da otkriju prašinu u sobi prekrivenoj gomilom šljokica, stvaraju postslavljeničku atmosferu i nagoveštavaju da ništa neće ostati isto.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Viktor Kiš

Kultura i umetnost ne bi trebalo da su tretirani kao drugi sektori. Država će morati da nekako popuni finansijske rupe, kao što je učinjeno u slučaju samostalnih umetnika

- Projekat "Gorka pilula" zapravo je idealna zamena za sadržaj muzeja u trenucima kada smo onemogućeni da otvorimo svoja vrata za posetioce. Međutim, upravo ova izložba ujedno najavljuje i ponovno otvaranje Galerije Čolaković, koja je godinama, iz nekih razloga, zatvorena. U ovom projektu prostorije galerije prepustili smo robotima da sami stvaraju. Na ovaj specifičan način šalje se poruka da čovek delimično može biti zamenljiv - kaže na početku razgovora za Srpski telegraf Viktor Kiš, v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Šta mislite da najpre neće biti kako je bilo u umetnosti?

- Za početak, ova pandemija i krizna situacija svakako će uticati na kvantitet poseta muzejima i galerijama. Suočavamo se, takođe, sa drugačijom prezentacijom umetničkih dela i izložba, kao što su, recimo, video-radovi, VR obilasci izložba, upotreba virtuelnih naočara i slušalica, onlajn izložbe i virtuelne ture... Naučićemo s vremenom, i mi i publika, da je potrebno da samo malo drugačije konzumiramo umetnost. Da se prilagodimo. Ali umetnosti će uvek biti. Odraziće se, takođe, ova situacija i na samo stvaralaštvo, vid, motiv...

Pokrećemo sa radom Legat Čolaković, a proceduralno smo otpočeli renoviranje Salona u Pariskoj, koji je pretrpeo poplavu

Mogu li kulturni sadržaji dostupni na klik nadoknaditi prekinutu stvarnost? Šta je sa doživljajem?

- Doživljaj je potreba. I umetnici i konzumenti će sigurno naći način za neku izmenjenu vrstu komunikacije. Ali komunikacija sigurno neće nestati i prestati. To se i sada pokazalo u ovoj kriznoj situaciji. Snalazili su se i umetnici i konzumenti i u gorim situacijama. To su jednostavno ljudski nagon i potreba.

Šta očekivati, imajući u vidu da je Srbija među zemljama koje su rebalansom za saniranje posledica pandemije odredile da kulturi ne ostave ni dinara?

- Kultura i umetnost ne bi trebalo da su isto tretirani kao drugi sektori, posebno u krizi. Mentalitet i kulturološka osobenost jednog naroda mora da ima posebne uslove, između ostalog, i kultura može da diktira privrednu stabilnost. Pogledajte zemlje u kojima je temeljno održavana kulturna građa, na kraju krajeva, i turizam je usko povezan sa kulturom, ekonomijom, privredom... Ako čekiću oduzmete sve eksere, ili će ostati u fioci ili će udarati u prazno. Država će morati da nađe načine da nekako popuni te finansijske rupe, kao što je, recimo, učinjeno u slučaju samostalnih umetnika.

Hoće li biti promena u radu Muzeja savremene umetnosti?

- Kao što rekoh, pokrećemo sa radom Legat Čolaković, gde ćemo predstavljati mlađu, novu, svežu generaciju umetnika, a možda i neki novi vid komunikacije između publike i posetioca. Što tiče muzeja, upravo završavamo ranije planiranu značajnu postavku "Akvizicije", koja obuhvata izbor otkupljenih radova u proteklih 20 godina. To jednostavno ne treba propustiti jer će upravo ta izložba pružiti jasniji uvid u rad i afinitet muzeja u proteklom periodu. Uskoro ćemo objaviti datum, ali i način na koji će posetioci moći da vide izložbu. Nažalost, Salon u Pariskoj je pretrpeo poplavu i potrebno je hitno renoviranje, koje smo proceduralno otpočeli i koji će za cilj takođe imati vraćanje starog izgleda izloga salona.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading