PREMINUO SLAVNI PISAC: Svet kulture zauvek zavijen u CRNO!

Autor:

Zabava

01.05.2024

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki pisac preminuo je u 77. godini!

PREMINUO SLAVNI PISAC: Svet kulture zauvek zavijen u CRNO!

Foto: Wikipedia

Američki pisac Pol Oster preminuo je u utorak u 77. godini usled komplikacija zbog raka pluća, potvrdila je za "Gardijan" njegova prijateljica i koleginica Džeki Lajden. Oster je autor 34 književna dela među kojima su najpoznatija "Njujorška trilogija" i "Levijatan". Poznat je po svojoj veoma stilizovanoj, čudno zagonetnoj postmodernističkoj fikciji.

Rani život i obrazovanje

Pol Benjamin Oster rođen je u Njuarku, Nju Džerzi, u jevrejskoj porodici. Diplomirao je 1970. na Univerzitetu Kolumbija, nakon čega se preselio u Pariz gde je radio kao prevodilac francuske književnosti, a potom se vratio u SAD.

Pisac i umetnik

Oster je ostavio neizbrisiv trag u svetu književnosti svojim izuzetnim stvaralaštvom. Sa 34 književna dela, ostavio je dubok pečat na savremenu književnu scenu, a "Njujorška trilogija" i "Levijatan" su samo neka od remek-dela koja su obeležila njegovu karijeru.

Osim što je bio pisac, Oster je takođe bio i scenarista, reditelj i prevodilac, što svedoči o njegovom bogatom umetničkom talentu i širokom spektru interesovanja.

Nasleđe i uticaj

Pol Oster je bio jedan od najznačajnijih američkih pisaca svog vremena, a njegova dela su ostavila dubok i neprocenjiv uticaj na književnost. Njegova veoma stilizovana, čudno zagonetna postmodernistička fikcija postala je prepoznatljiv pečat njegovog stvaralaštva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading