Porodica i prijatelji se opraštaju od majstora klarineta: Putuj, voljeni Boki!

Autor:

Zabava

17.04.2018

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznati srpski klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je pre dve večeri u bolnici u Beogradu u 87. godini.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Božidar Boki Milošević (1931-2018.)

- Za mnoge si bio umetnik, za nas "samo" naš tata. Putuj, moj Božidare. Ljubi te ćera tvoja - objavila je na društvenoj mreži uz porodičnu fotografiju Gordana, koja već skoro dve decenije sa porodicom živi u Americi.

Za mnoge si bio umetnik, za nas "samo" naš tata. Ljubi te ćera tvoja, napisala je uz porodičnu fotografiju Gordana, ćerka Božidara Miloševića

 

 

DO POSLEDNJEG TRENA

Milošević je rođen 1931. u Prokuplju, a muzikom je počeo da se bavi u posleratnim godinama, kada je prvo sam učio da svira.

- Odlazeći često u Leskovac kod rođaka po majci, slušao sam taj melos, veoma jedinstven i specifičan, i tako zavoleo klarinet i zvuk koji njime proizvodim. Svirao sam na početku oko šest godina violinu, a od 1947. se ne razdvajam od klarineta. Ako istinski želite da naučite da svirate, za jedan instrument potrebna su dva života - pričao je novinarima Boki.

Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji, a njegova uspešna karijera počinje zapravo 1950, otkada je, zahvaljujući čuvenom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu, počeo da svira u orkestru Radio Beograda.

O muzici je uvek govorio s lakoćom, ali i to da će svirati do poslednjeg trena i često bi ponavljao da ga je njegova "klara" spasavala.

- Kada mi je bilo teško zbog smrti dveju supruga, svirao sam svoju "klaru". U trenucima kada sam imao najveće probleme, zgrabio bih moju "klaru", vežbao bih skale i spasavao svoje mentalno zdravlje. Najteže mi je padalo to što sam morao i da nastupam u tim trenucima jer nikoga ne zanima da li me boli stomak ili duša, nego želi da uživa u mom nastupu - govorio je majstor klarineta.

PONOSAN NA DECU

Malo je poznato da je odbio da svira za Njujoršku filharmoniju jer je u to vreme bio alfa i omega Radio Beograda - svirao je u tri orkestra za jednu platu! I nije se pokajao, a sličan je odgovor imao i za konzervatorij u Australiji.

 

- Dok sam svirao Baha i Mocarta, nisam imao ni za hleb. Kada sam krenuo na turneje sa narodnjacima, uspeo sam da zaradim sedam stanova, koje sam namenio i poklonio svojoj deci - iskreno je navodio Boki.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Božidar Boki Milošević (1931-2018.)

Za njim je ostala treća supruga Biljana i četvoro dece, od kojih se troje uspešno bave muzikom. Tijana i Ksenija su koncert-majstori Beogradske filharmonije, a sin Milan je i sam uspešan klarinetista.

- S ponosom mogu reći da nisam samo ja magistar muzike već i moje troje dece, dok je najstarija ćerka doktorirala prava. Moram jedno da naglasim: svaki čovek, bez obzira na to kojim se poslom bavi, koliko je uspešan u karijeri i u ličnom životu, niko je i ništa ako nije uspeo da od svoje dece napravi prave uspešne i ostvarene osobe. Jedino me boli to što moram svoje unuke da gledam na slikama preko interneta, ali šta ćete... Svako ima svoj put i svoj život - ponosno je Boki kazivao o porodici.

Vladan Vukosavljević

ministar kulture i informisanja

 

Ako je u našoj narodnoj muzici kada pomenemo violinu prvo ime na koje pomislimo Carevac ili za tamburicu Janika Balaž, na pomen klarineta suvereno prvi bio je i ostaje Božidar Boki Milošević. Bokija više nema među nama, ali će nas neodoljivi zvuci njegovog instrumenta u brojnim zapisima podsećati na velikog umetnika

 

Bora Dugić

cenjeni istrumentalista

 

Milošević je bio jedan od najznačajnijih protagonista naše muzičke scene. Pravi uzor velikom broju mladih muzičara. Bio je poznat po srdačnom odnosu prema ljudima. Uvek me je učio da onaj ko mrzi ne može da bude vrhunski istrumentalista. Mnogima je pomogao da osvoje svoj prostor u muzici

 

Merima Njegomir

pevačica

 

Boki je bio moj prijatelj i izuzetan umetnik koji je svoju veštinu rado delio sa ljudima. Ustajao je svako jutro u 6.30 i vežbao klarinet pola sata, čak i kada je bio na vrhuncu karijere nije odustajao od te rutine. Svojim radom i posvećenošću muzici obeležio je epohu

 

Dejan Petrović

trubač

Milošević je bio gost na jednom od mojih koncerata i tada sam pomislio da vredi što se uopšte bavim muzikom kada takav majstor deli scenu sa mojim orkestrom. Njegova karijera je obeležila poslednjih 50 godina umetničkog stvaranja u oblasti narodne muzike kod nas. Bio je autor čije je delo obeležilo epohu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading