LUČIĆ: Telekom Srbija broj 1 i na KiM!


IZVOR: Republika - 08.10.2024 | 11:07


"Nakon posete Stejt departmentu, 22. oktobra idem u Prištinu da se sastanem pre svega sa Ambasadom SAD, ali i sa drugim diplomatskim predstavnicima"

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/Dragan Kujundžić/AP
LUČIĆ: Telekom Srbija broj 1 i na KiM!

Bitka za Telekom Srbija na Kosovu ima veliki značaj jer će pokazati Prištini da ne može da istera sve srpsko i svaku srpsku kompaniju iz Pokrajine. Mi smo veoma važni za opstanak i normalan život našeg naroda, pored toga što zapošljavamo 250 ljudi pružamo usluge za 30.000 srpskih domaćinstava. Nakon što dobijemo dozvolu za celu teritoriju KiM i tamo ćemo postati broj jedan, a naši korisnici biće masovno i kosovski Albanci - poručio je danas generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić u gostovanju na RTS.

Kompanija Telekom Srbija i njen prvi čovek u ovom periodu su u velikoj diplomatskoj inicijativi u vezi sa poslovanjem na Kosovu i Metohiji.

Nakon neuspešnog pokušaja Aljbina Kurtija prošle godine da zabrani Telekom, koji je ujedno najveća srpska kompanija na KiM, Vladimir Lučić je krenuo u opštu kontraofanzivu, a neposredni povod je konkurs koji je Priština raspisala za uvođenje 5G mreže.

- Uveren sam da ćemo sledeće godine krenuti sa širenjem na celom Kosovu. Kurtijeva administracija je imala nameru da, pre parlamentarnih izbora na KiM, raspisanih za februar 2025, dodeli frekventni opseg za 5G samo prištinskim, to jest albanskim, operaterima. Ali, izgleda da smo uspeli da ih sprečimo u tome. Odluku o krajnjem roku naprasno su prolognirali nakon što smo se mi prijavili na konkurs - objasnio je Lučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Prištini će se voditi važni pregovori

 

Priština je pokušala da “brzopotezno” podeli frekvencije za 5G, međutim to je odloženo nakon žustrih diplomatskih inicijativa Telekoma Srbija.

- Bio sam u Stejt departmentu prošlog meseca, a 22. oktobra idem u Prištinu da se sastanem pre svega sa Ambasadom SAD, ali i sa drugim diplomatskim predstavnicima. Prištinska administracija već više od godinu dana pokušava da nas uguši i suzbije, međutim, ovim konkursom za 5G za celu teritoriju KiM praktično nam je namestila “penal”. Ne vidim kako mogu da nas zaustave, osim tako što bi najgrublje kršili sopstvene zakone, ali mislim da im Amerikanci to neće dozvoliti. Sada je šansa da konačno rešimo pitanje naše dozvole za celo Kosovo i Metohiju, što je po Briselskom sporazumu, a oni već 12 godina izbegavaju tu obavezu - istakao je Vladimir Lučić.

Spremni za maksimalno brz razvoj 5G u Srbiji

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sve spremno za 5G mrežu

Plan naše države je da do 2027. i velike izložbe Ekspo cela teritorija Srbije bude pokrivena 5G mrežom. Posebno važnu ulogu tu će imati kompanija Telekom Srbija.

- Veliki broj naših baznih stanica već je spreman za brzu i efikasnu implementaciju 5G i bićemo u stanju da, bez ikakvih bitnijih problema, već u prvih godinu dana pustimo signal u svim većim gradovima. Tako brz razvoj 5G je moguć jer imamo snažna partnerstva - sa svetskim liderom Vodafonom u razvoju servisa, a za finansiranje sa Evropskom investicionom bankom, Švedskom razvojnom bankom i, kao jedini u celoj Evropi, sa američkom državnom Eksim bankom. Već u prvom talasu implementacije 5G u našoj zemlji postaće moguća vozila sa automatskim upravljanjem, kao i najsavremenija robotizacija u raznim privrednim granama i medicini - najavio je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić za RTS.

Pre svega potrebno je da se podeli dodatni frekventni opseg za 5G mrežu.

- Sada se radi na izradi pravilnika, u toku je javna rasprava, a onda kreće procedura dodele. Nadam se da će već u prvom kvartalu 2025. biti podeljen opseg. Ono što je potpuno sigurno to je da sledeće godine kreće intenzivna implementacija 5G u Srbiji - zaključio je Lučić.

 

 

Najveća snaga Telekom Srbija i u ovoj borbi je istina.

- Istina je na našoj strani. Uveren sam da pre svih SAD neće dozvoliti Kurtijevoj administraciji da najgrublje krši čak i sopstvene zakone. Ako im se omogući da prema nama, koji smo definisani Briselskim sporazumom, tretiraju zakone na jedan način, a na drugi prema svojim operaterima, kako im verovati da će u budućnosti bilo šta da urade u skladu sa vladavinom prava i da će poštovati bilo kakav dogovor - upozorio je Lučić.

BONUS VIDEO: