Srbija Ziđin Majning i Srbija Ziđin Koper predstavili CSR izveštaje na međunarodnoj konferenciji "Dijalozi o Kini”!

Autor:

Biznis

11.10.2024

17:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik generalnog direktora kompanije Srbija Ziđin Majning, Jang Juankun, ocenio je da je 2023. godina bila izuzetno uspešna za ovu rudarsku kompaniju koja upravlja prvim zelenim rudnikom u Srbiji - Čukaru Peki.

Srbija Ziđin Majning i Srbija Ziđin Koper predstavili CSR izveštaje na međunarodnoj konferenciji "Dijalozi o Kini”!

Foto: Srbija Ziđin Majning

Na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Dijalozi o Kini“, kompanije Srbija Ziđin Majning i Srbija Ziđin Koper predstavile su svoje izveštaje o korporativnoj društvenoj odgovornosti (CSR), osvrnuvši se na ključne rezultate postignute u oblasti održivog razvoja, zaštite životne sredine i unapređenja lokalnih zajednica.

Na konferenciji su se prisutnima obratili Megi Huang, izvršni rukovodilac i direktor predstavništva Ziđin Majning Grup u Beogradu, Džang Jičeng, generalni menadžer CSR sektora kompanije Srbija Ziđin Koper i Jang Juankun, zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Majning.

Megi Huang, izvršni rukovodilac i direktor predstavništva Ziđin Majning Grup u Beogradu, istakla je da Ziđin Majning Grup trenutno ima dva velika rudarska investiciona projekta u Srbiji – Srbija Ziđin Koper, bivši RTB Bor i Srbija Ziđin Majning sa rudnikom Čukaru Peki. Od 2018. godine kompanija je uložila 4,5 milijardi dolara u akviziciju i razvoj ovih projekata, čime je značajno unapredila poziciju Srbije u evropskoj rudarskoj industriji.

Kako je naglasila, proizvodnja u Srbiji čini 18% ukupne evropske proizvodnje bakra, čime je drugi najveći proizvođač ovog metala na kontinentu. 

- Uložili smo više od 2,89 milijardi dolara u tehnološko unapređenje i upravljanje životnom sredinom u rudniku i topionici bakra Bor, pretvarajući ga u „zeleni rudnik koji ispunjava evropske standarde“ - naglasila je Huang.

Dodala je da su emisije sumpor-dioksida smanjene i da je kvalitet vazduha značajno poboljšan. 

Prema zvaničnim podacima, 2023. godine prosečna koncentracija sumpor-dioksida na mernim stanicama oko topionice iznosila je samo 10,6% od utvrđene granice kvaliteta vazduha, što predstavlja smanjenje od preko 50% u odnosu na nivoe zabeležene pre dolaska Ziđina. Broj dana kada je sumpor-dioksid (SO2) prelazio regulatorne granice pao je sa 156 dana u 2014. na nulu.“ 

Huang je takođe napomenula da je kompanija uložila više od 340 miliona američkih dolara u zaštitu životne sredine i rekultivisala više od 4,33 miliona kvadratnih metara zemljišta.

Džang Jičeng, generalni menadžer CSR sektora kompanije Srbija Ziđin Koper, podvukao je da je Srbija Ziđin Koper u proteklih pet godina postala pokretačka snaga privrednog razvoja Borskog okruga. Prema njegovim rečima, kompanija je u lokalnu zajednicu uložila 845 miliona dolara, zaposlila više od 3.000 novih radnika i stvorila više od 9.000 radnih mesta.

- Prosečna neto plata u kompaniji danas iznosi 144.000 dinara, što je za 87% više u odnosu na 2018. godinu kada je Ziđin došao u Srbiju - istakao je Jičeng.

Dodao je da su investicije Srbija Ziđin Kopera u zaštitu životne sredine, vredne više od 300 miliona dolara, dovele do rekultivacije tri miliona kvadratnih metara degradiranog zemljišta u Boru i Majdanpeku, ali i da su radni uslovi za svih 6.000 zaposlenih značajno poboljšani.

Zamenik generalnog direktora kompanije Srbija Ziđin Majning, Jang Juankun, ocenio je da je 2023. godina bila izuzetno uspešna za ovu rudarsku kompaniju koja upravlja prvim zelenim rudnikom u Srbiji - Čukaru Peki. 

- Kao lideri u održivom zelenom rudarstvu, postigli smo izvanredne poslovne rezultate, postavši najveći izvoznik u Srbiji sa izvozom koji je premašio milijardu dolara. Izvoz, ali i postignuća u rastu prihoda, tehnološkim inovacijama i društvenoj odgovornosti donela su nam prestižnu nagradu Privredne komore Srbije za poslovni uspeh i priznanje jedne od 100 najboljih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Srbija Ziđin Majning je implementirala tri ključna ESG standarda u 2023. godini, čime je postala prva kompanija u Srbiji koja je usvojila SA8000 standard društvene odgovornosti - rekao je Juankun i dodao da je kompanija uložila 89 miliona dolara u zaštitu životne sredine i 2,88 miliona dolara u inicijative za razvoj lokalnih zajednica. 
Govoreći o budućim planovima, Juankun je, kao jedan od ciljeva, istakao povećanje kapaciteta obnovljive energije, posebno kroz razvoj solarnih energetskih postrojenja, implementira.

Govoreći o budućim planovima, Juankun je, kao jedan od ciljeva, istakao povećanje kapaciteta obnovljive energije, posebno kroz razvoj solarnih energetskih postrojenja, implementiranje sveobuhvatnih ekoloških planova i izrazio nadu da će planirana investicija od 36 miliona dolara tokom narednih pet godina dodatno poboljšati kvalitet života u lokalnim zajednicama.

- Naš cilj je da postanemo uzor za "zelene rudnike" u Evropi, postavljajući standard kao pionirska rudarska kompanija koja se zalaže za nisko-ugljenične, ekološki prihvatljive prakse, društvenu odgovornost, zdravlje i bezbednost, kao i održivi razvoj - naglasio je Juankun. 

Rezultati predstavljeni na konferenciji pokazuju značajne investicije i aktivnosti kompanija Srbija Ziđin Majning i Srbija Ziđin Koper u praksi društveno odgovornog poslovanja. Uz planove za dalja ulaganja u održivost, obnovljive izvore energije i razvoj lokalne privrede, kompanije ostaju ključni akteri u rudarskom sektoru Srbije, s ambicijom da usklade poslovna dostignuća sa najvišim standardima društvene odgovornosti i ekološke održivosti.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading