Jaja hrane mozak, ali samo ako ih ovako pripremate!
Jaja sadrže vitmaino A i proteine, dobra su za imunitet, kožu i kosti, hrane mozak i bogata su holesterolom.
- Dve trećine holesterola u krvotoku zapravo proizvodi sam organizam. Holesterol iz kokošjih jaja ima manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle - kaže Berthold Koletzko, sa dečje univezitetske bolnice u Minhenu.
Nutricionisti ističu da je ključ zdravlja uravnotežena ishrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika.
- Naša topla preporuka je konzumiranje do tri jaja nedeljno - rekla je PR Nemačkog nutricionističkog društva (DGE) Antje Gahl i dodala:
Pazite kako pripremate jajaDa li su jaja zdrava ili ne, zavisi od načina na koji ćete ih pripremiti. Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim. Savet:
|
To uključuje i jaja u drugim namirnicama poput hleba, kolača, testenine ili majoneza.
Svako s visokom nivoom holesterola ili s nekim drugim kardiovaskularnim poremećajem morao bi da se drži preporuke o maksimalno tri jaja nedeljno.
Zdrave osobe mogu da ih jedu i više, a ostala ishrana mora biti uravnotežena.
- Jaja sadrže i lecitin, "hranu za mozak", odnosno za živčani sistem, te su odlična za stariju populaciju - kaže Koletzko.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)