Preukusni "vege" recepti: Morate da isprobate
Volite li zdravu vege klopu? Ako ne volite, morate da je probate jer ćete se oduševiti! Tražićete porciju više!
Predstavljamo vam nekoliko preukusnih vege recepata!
Krem supa od tikvica
Sastojci:
- 600 g tikvica
- 300 g krompira
- 80 g luka
- 1-2 čena belog luka
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 1,5 l vode
- 2 kašike maslaca
- 2-3 kašike limunovog soka
- kašika biljnog začina
Priprema:
Maslac zagrejte i prodinstajte luk da postane staklast. Zatim dodajte iseckane tikvice i sve zajedno kratko prodinstajte. Dodajte iseckani krompir, litar vode, biljni začin i kuvajte oko 20 minuta. Na kraju dodajte beli luk. Kuvano povrće usitnite, dodajte ostatak vode, pavlaku i limunov sok, pa sve zajedno kratko prokuvajte. Krem supu od tikvica možete poslužiti uz mocarelu isečenu na kockice.
Pljeskavice od pirinča i šargarepe
Sastojci:
- šolja od 250 ml pirinča
- 2 šargarepe
- kašika suvog začina
- malo soli i bibera, peršunov list
- 3-4 kašike brašna
Priprema:
U šerpu staviti pirinač i šargarepu iseckanu na kolutiće. Naliti dve čaše vode i staviti da se kuva oko 15 minuta. Smanjiti vatru kada provri. Skloniti sa vatre i poklopiti. Ostaviti da odstoji 15 minuta. Posle 15 minuta ocediti višak vode iz šerpe (ako ga ima, zavisi od pirinča). Ispasirati šargarepu i pirinač u šerpi. Dodati prvo tri kašike brašna i začine i promešati da se sve sjedini. Masa treba da je gusta, ali lepljiva, a ukoliko je baš jako lepljiva, dodati još jednu kašiku brašna i sve sjediniti. Zagrejati ulje, pokvasiti ruke i oblikovati male pljeskavice. Peći sa obe strane na nešto jačoj vatri, ali ne na najjačoj da ne izgore. Pečene burgere slagati na ubrus, pa poslužiti.
Namaz od avokada
Sastojci:
ZA NAMAZ:
- zreo avokado (350 g)
- kašičica limunovog soka
- kašika maslinovog ulja
- čen belog luka
- so
- crni mleveni biber
- kašika naseckanog peršuna
ZA POSLUŽIVANJE:
- 8 manjih lepinja integralnog ili kukuruznog hleba
- 100 g čeri paradajza
Priprema:
Avokado presecite po dužini, odstranite košticu i kašikom izvadite mesnati deo. Od njega napravite pire i umešajte limunov sok, maslinovo ulje, zgnječeni beli luk, so, biber i peršun. Namaz servirajte u ljusci avokada i poslužite uz hleb i paradajz.
Vege sataraš
Sastojci:
- 500 g paprike
- 500 g paradajza
- glavica većeg luka
- 5 kašika ulja
- kašičica šećera
- so
- crni mleveni biber
- kašika biljnog začina
Priprema:
Papriku očistite i isecite na manje komadiće, a luk na listiće. Paradajz ogulite, odstranite semenke i isecite. U širokom tiganju na ugrejanom ulju prodinstajte luk, dodajte šećer, a zatim pripremljenu papriku. Kad paprika malo omekša, umešajte paradajz i biljni začin, pa nastavite da dinstate sve dok sva tečnost ne ispari. Na kraju sataraš dosolite i prodinstajte još malo.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)