Ljudi širom sveta se oblizuju na pomen Srbije: To je zbog OVIH naših 9 jela!
Mnogim lepotama Srbija ima da se pohvali, a jedna od njih je svakako hrana po kojoj smo naširoko poznati u svetu.
To nam priznaje i čuveni portal "TasteAtlas" koji je nekoliko srpskih specijaliteta stavio na mapu najboljih jela u svetu.
Ako krenemo od severa ka jugu, prve su gomboce (knedle sa šljivama), pa herovke - dva tradicionalna slatkiša iz Vojvodine. Odatle nam dolazi i prestižni sir Pule čiji kilogram košta čak nekoliko hiljada evra.
Naravno, centralno mesto zauzima čuvena srpska pljeskavica kojoj malo ko može da odoli kada dođe u Srbiju.
Kako se krećemo južnije, veoma važno mesto na ovoj mapi zauzimaju svadbarski kupus i komplet lepinja.
Svoje mesto na listi našla je i jedna salata, odnosno Moravska salata i, konačno leskovačka kavurma.
Još jedan slatkiš se našao na listi, a u pitanju je Vasina torta, nezaobilazni član rođenanskih trpeza.
Mi ćemo vam ovoga puta podeliti recept za herovke, možda najmanje poznato jelo sa liste jela koje predstavljaju Srbiju u svetu.
Sastojci za herovke:
9 žumanaca
1 pavlaka
1kg brašna
4 kašike rakije
Priprema:
Umesite testo kao rezance za supu.
Napravite oko 20 loptica, pa svaku provucite kroz mašinu za testo i to oko tri puta kako bi ono bilo što tanje.
Isecite trake širine oko 1cm, ali ne do kraja. Stavite ih u kalup i pržite u zagrejanom ulju dok ne dobiju rumenu boju.
Izvadite herovke i ostavite ih da se ocede.
Kada se ohlade, pospite ih šećerom u prahu u koji ste prethodno dodali vanilu.
*Ukoliko nemate kalup za herovke, testo pažljivo, kao vunicu obmotajte oko ruke da dobijete loptu nalik gnezdu
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)