MEDENO SRCE MERE NA ŠOLJU: Ovaj kolač ćete od sad samo ovako spremiti jer je duplo lakše ali i UKUSNIJE!
Brzinski čokoladni kolač.
Medeno srce važi za starinski kolač, koji se sastoji od sočnih i mekanih kora. Ako volite kombinaciju cimeta i pekmeza, ova poslastica je idealna za vas.
Sastojci:
Za biskvit:
- 1 šolja oštrog brašna (+ brašno da premažete tepsiju)
- 1 šolja kisele vode
- 1/2 šolje šećera
- 5 kašika ulja (+ ulje da premažete tepsiju)
- 3 kašičice kakaoa
- 1 kašičica sode
- 1 kašika džema (koristila sam od kajsije)
- malo cimeta
- malo muskatnog oraščića
- prstohvat soli
Još:
- 100 g čokolade za kuvanje (posne)
- 3 kašike ulja
- oko 4-5 kašike džema (koristila sam od kajsije)
Priprema:
U veću činiju sipajte kiselu vodu, prstohvat soli, šećer, kašiku džema, ulje. Promešajte. Dodajte prosejano brašno sa sodom, kakao, cimet, muskatni oraščić. Sve sastojke dobro sjedinite. Tepsiju premažite uljem i pospite brašnom. Izlijte dobijenu smesu. Kada se rerna zagreje smanjite na 180°C i ubacite kolač da se peče. Pecite oko 20-25 minuta. Čačkalicom proverite da li je pečen. Biskvit će biti nizak (tako i treba). Ostavite da se ohladi.
Ohlađenu koru presecite na pola. Na jednu polovinu premažite džem, otprilike 4-5 kašika. Preko stavite drugu koru. Kolač možete sad da isečete na kockice ili šnite, ili da prelijete čokoladom, pa kad se čokolada stegne da ga isečete.
Priprema glazure:
U vatrostalnoj činiji izlomite čokoladu i sipajte 3 kašike ulja. Istopite čokoladu na pari i prelijte preko kolača.
Napomena: Što se tiče šećera u originalnom receptu ide jedna šolja, meni je i 1/2 puno, ali ja ne volim preslatko. Džem je kupovni i takođe je sladak, pa vi prilagodite količinu šečera vašem ukusu.
Čokoladnu glazuru možete da izostavite i kolač pospete sa šećerom u prahu.
BONUS VIDEO:
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)