Kada pržite hranu, OBAVEZNO uradite OVU STVAR!
Nema lekara niti nutricioniste koji se neće složiti sa tezom da je pržena hrana nezdrava. To znamo i mi sami, ali ipak često ne možemo da joj odolimo.
Iako svakako nije preporučljivo često se odavati ovom užitku, to ne znači da ne možete povremeno da se počastite, naročito ako znate za ovu foru da čak i hranu iz friteze učinite malčice zdravijom.
Ono što je najštetnije u vezi sa prženom hranom je akrilamid, odnosno hemijski spoj koji nastaje prilikom prženja i pečenja skrobastih namirnica na visokim temperaturama. Upravo je akrilamid odgovoran za onu slasnu zlatno-braon boju krompirića zbog koje je još ukusniji, ali naučnici kažu da je baš akrilamid glavni krivac za povećani rizik oboljevanja od raka.
KAKO PRŽENU HRANU UČINITI MALČICE ZDRAVIJOM?
Ključna reč je malčice jer, ponavljamo, nema trika koji će je učiniti potpuno zdravom. A trik je u vremenu prženja ili pečenja. Umesto da pržite hranu sve dok ne bude potpuno gotova, prestanite sa termičkom obradom i pre nego što se pojavi ta zlatasta boja.
Takva hrana je malo manje štetna, ali je u svakom slučaju izbegavajte u širokom luku i konzumirajte u baš specijalnim prilikama.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)