Ovu hranu ne smete da zagrevate više od jedanput
Sasvim je normalno da hranu koju smo prethodno spremili možemo ponovo da zagrejemo i jedemo. Ipak, ovo pravilo ne važi za sve namirnice.
Ako ste odložili u frižider hranu koja je napravljena od pirinča ponovno zagrevanje u mikrotalasnoj ne bi bila pametna ideja, piše Independent.
Postoji verovanje da podgrean pirinač može biti štetan po vaše zdravlje, te da dovede do trovanja organizma.
ČUDOTVORNI PROPOLIS: Evo kojih 7 problema rešava! |
Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi, pirinač može da se ponovo zagreje nakon kuvanja, ali samo posle kratkog vremena, te je savet da se pirinač odmah pojede.
Međutim, ako niste u mogućnosti da jedete pirinač odmah, uverite se da se on dobro ohladi u roku od sat vremena.
Ukoliko doživite trovanje hranom nakon konzumiranja pirinčanog režima, verovatno je to uzrokovano prisustvom bakterije bacillus cereus.
NUTRICIONISTA UPOZORAVA: Nikako ne konzumirajte vino i kafu zajedno, kao ni pljeskavicu i pomfrit... |
Bacillus cereus je bakterija koja se često nalazi u zemljištu i raznim vrstama hrane, uključujući i pirinač.
Kuvanje pirinač ne mora nužno ubiti bakteriju, tako da kada se pirinač ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi, Bacillus cereus se zatim može umnožiti i postati štetan ako se konzumira.·
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)