To kako spremate hranu određuje i koliko će štetna ili korisna za organizam da bude! Neke greške su "kancerogene"
Zdrave namirnice pune vitamina nisu dovoljne za očuvanje zdravlja! Naime, ako ste rešili da se hranite zdravo i kvalitetno, trebalo bi da znate da pripremanje namirnica igra glavnu ulogu u očuvanju nutritivnih vrednosti u voću, povrću i mesu.
Pogledajte koliko će vas koštati priprema hrane na različite načine i kako ćete uneti najviše zdravih sastojaka iz namirnice.
KUVANJE
Nutricionisti su jednoglasno rekli da je kuvanje najbolji način da se sačuvaju nutritivne vrednosti šargarepe, tikvice i brokolija.
Kada kuvate povrće, nikada ga ne seckajte na sitne komade jer ćete tako smanjiti nutritivnu vrednost namirnice. Sipajte malo vode u šerpu i tek kada provri, dodajte komade povrća, osim, naravno, pasulja, koji se odmah stavlja u hladnu vodu. Vodite računa da svo povrće, osim zelenog, kuvate poklopljeno kako bi sve što ispari moglo ponovo da se vrati.
Što se tiče mesa, stavite ga u kipuću vodu, poklopite šerpu i pustite da se kuva.
BLANŠIRANJE
Blanširanje je kratko potapanje voća ili povrća u ključalu vodu. Na ovaj način voće i povrće zadržava prirodnu boju, ali i hranljiva svojstva. Ključalu vodu možete i da posolite, a zatim u nju na od tri do pet minuta da potopite plodove prirode. Nakon blanširanja hrana se potapa u hladnu vodu.
PRŽENJE
Mnoge studije su pokazale da je preprženo ulje kancerogeno, pa shodno tome, prženje mesa, ribe ili povrća nije preporučljivo. Kombinacija pohovanog, pa prženog, najgora je jer se sprema u dubokoj masnoći, oblaže u brašno i jaja, pa tako upija još više ulja.
Velika količina vode i visoke temperature mogu da isperu 70 odsto minerala iz određenih vrsta povrća
DINSTANJE
Dinstanje hrane jeste zdravije od prženja jer zahteva manju količinu ulja, hrana se priprema na nižoj temperature, a i ne gubi se toliko nutritivnih vrednosti. Kod dinstanja namirnice se prvo zapeku na malo masnoće, a zatim se dospe voda i poklopi se.
GRILOVANJE
Grilovanje je definitivno najpopularniji način spremanja obroka kod ljudi koji su na određenom režimu ishrane. Najčešće se griluju meso, riba i određeno povrće. Osim toga, ako pripremate hranu na ovaj način, uspećete da spasete vitamine.
PEČENJE
Verovali ili ne, pečenje namirnica jeste jedan od zdravijih načina pripreme obroka. Međutim, stručnjaci savetuju da je mesu i ribi idealno mesto u rerni, ali ne i povrću.
Da se hrana ne bi osušila, prekrijte je listovima kupusa, izbegavajte foliju.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)