AKO PRETERANO JEDETE JAJA MOŽETE IMATI PROBLEMA SA OVIH PET STVARI: Ova brojka je GRANICA, sve preko toga utiče na ZDRAVLJE
Da li preterano konzumirate jaja?
Ako postoji neka hrana oko koje se često komenatriše da li i u kojoj meri bi trebalo jesti istu, onda su to jaja. Iako se čini da sada istraživanja potvrđuju da su jaja zapravo zdrava, još postoji pitanje da li bi trebalo da ih jedemo u većoj ili manjoj količini.
Zato, tu je pitanje: koliko jaja može biti "previše"?
Ukratko, jaja nisu nezdrava – zapravo je suprotno! Ali ako jedete previše jaja, to može biti rizik za ljude koji imaju "šanse" da obole od kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa.
Jedna porcija jaja je jedno jaje ili dva belanca. American Heart Association predlaže ograničenje na jednu porciju jaja dnevno. Prema Majo klinici, većina zdravih ljudi može jesti do sedam jaja nedeljno bez uticaja na zdravlje srca.
Studija iz 2018. u časopisu American Journal of Clinical Nutrition čak je otkrila da konzumacija do 12 jaja nedeljno tokom tri meseca nije uticala na faktore kardiovaskularnog rizika kod osoba s predijabetesom i dijabetesom tipa 2.
1. Holesterol
Ipak, jaja sadrže velike količine holesterola - oko 190 miligrama, što je više od 60 odsto od 300 miligrama koliko je pre preporučeno kao dnevna granica prema Dijetetskim smernicama za Amerikance, piše "It dis, not det".
2. Rizik od kardiovaskularnih bolesti
Studija iz 2019. povezala je unos preko 300 miligrama holesterola dnevno sa 17 odsto većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (KVB) i 18 odsto većim rizikom od smrti. Velika metaanaliza iz 2022. u časopisu Circulation zaključila je da su veća dnevna konzumacija jaja i ukupni holesterol u ishrani u vezi sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrti.
3. Gojenje
Ako uz jaja jedete tešku hranu poput kobasica, kolačića, kafe sa mlekom, slatkih palačinaka, doručak bi mogao da optereti stomak.
4. Rizik od dijabetesa
U studiji iz 2009. u časopisu Diabetes Care, ljudi koji su jeli više od sedam jaja nedeljno imali su veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su jeli manje jaja. Druga istraživanja su otkrila da konzumacija jaja zapravo može poboljšati kontrolu šećera u krvi i osetljivost na insulin kod ljudi s predijabetesom tipom 2, a Američka zadruga za dijabetes preporučuje jaja kao izvor proteina.
5. Možda ćete jesti više nezdrave hrane
Kuvanje jaja ne menja njegovu hranjivost, ali ono sa čime ga kuvate da. Neki prže jaja na maslacu ili ih poslužuju s prerađenim mesom s visokim udelom masnoće i natrijuma poput slanine ili šunke. Na taj način jaja mogu biti sredstvo za unos viška zasićenih masti i kalorija.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)