JEDNO "POMAGALO" U KUHINJI IMA 200 ODSTO VIŠE BAKTERIJA NEGO U WC ŠOLJI: Stručnjaci izdali upozorenje - moguće je i širenje ešerihije koli!

Autor: N.J.

Lifestyle

12.10.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedno "pomagalo" u kuhinji je leglo bakterija i patogena i redovno bi trebalo da ga čistite.

JEDNO "POMAGALO" U KUHINJI IMA 200 ODSTO VIŠE BAKTERIJA NEGO U WC ŠOLJI: Stručnjaci izdali upozorenje - moguće je i širenje ešerihije koli!

Foto: pixabay.com

Postoji nekoliko različitih vrsta dasaka za sečenje koje možete koristiti za meso. Koju ćete dasku odabrati zavisi i od primene. Najčešće korišćene daske su: drvene, plastične, od bamubusa i kamene.

Da bi daske bile kao tek kupljenje morate ih prati kako treba. Stručnjak je izdao upozorenje ljudima koji ne ispiraju dasku za seckanje odmah nakon sečenja povrća, otkrivajući da bi neoprana daska mogla postati leglo bakterija i patogena.

Iako smo svi svesni opasnosti sirovog i nedovoljno kuvanog mesa, povrće koje nije dovoljno kuvano takođe može dovesti do zdravstvenih problema. Istraživanja su pokazala da daske za sečenje sadrže 200 odsto više fekalnih bakterija nego WC šolje, a krompir i praziluk mogu izazvati trovanje, piše "Miror".

Foto: shutterstock

Daska za sečenje nekada ima više bakterija nego WC šolja

Studija je takođe otkrila da su neočišćene daske za sečenje sadržale štetne bakterije uključujući ešerihiju koli, piše "Dejli mejl". Dr Lisa Ackerlej, stručnjak za higijenu hrane i predstavnica Globalnog veća za higijenu, rekla je:

- U svim istraživanjima koja sam ikada sprovela,  a fokusirano je na dom, daske za sečenje su jako loše ispale, a razlog tome je što ih ljudi ne čiste kako treba. Ljudi obraćaju puno pažnje na WC, koriste dosta sredstava i misle da je to najprljavije mesto u kući. Ali u gotovo svakoj studiji u kojoj sam učestvovala, to je kuhinja iz koje vrebaju najopasnije bakterije. Sirovo meso, sirovo povrće i živina su krivci.

Stručnjaci u razgovoru za "Hafington Post" otkrili su da se sirovi krompir pokazao najopasnijim jer sadrži patogene koji dovode do bolesti kao što su želudačne tegobe i dijareja. Nakon što se krompir iščupa iz zemlje i unese u kuhinju, patogeni mikroorganizmi mogu se proširiti na predmete iz kuhinje kao što je daska za sečenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading