Ako imate problem sa niskim pritiskom, ova dijeta će vam pomoći
Česti padovi pritiska zahtevaju promenu načina života i ishrane. Za razliku od hipertenzije, ovaj problem zahteva povećan, ali ne i prevelik unos soli i redovne obroke.
Promena ishrane može da otkloni tegobe kao što su nedostatak energije, vrtoglavica pri naglom ustajanju, pospanost, slabost, mućenje vida, teško disanje i teško kretanje. Simtomi kao što su umor i pad energije mogu da se pogoršaju preskakanjem obroka i usporavanjem dotoka krvi u organe. Najbolje rešenje je više manjih obroka, koji pomažu da pritisak bude u ravnoteži.
Osobe sa niskim pritiskom trebalo bi da jedu slaniju hranu, jer so vezuje vodu u organizmu. Preporučuje se jodirana so, jer jod stimuliše cirkulaciju i podstiče proizvodnju hormona štitaste žlezde. Hipotenzičari bi trebalo da piju barem dva litra tečnosti dnevno, naročito mlake vode. Od namirnica se preporučuju ren, krompir, đumbir, dinja, jagode, limun, spanać, paradajz, rotkvice i kukuruz.
Osim toga, savetuje se promena načina života, povećana fizička aktivnost, izbegavanja naglog ustajanja iz kreveta. Uz preporuku lekara, mogu se upotrebljavati lekovi kojima se povećava krvni pritisak.
PRVI DAN
Doručak: palačinka filovana tvrdim sirom i posnom šunkom, jogurt
Užina: sveže ceđen sok od pomorandže
Ručak: teleća čorba, teleći gulaš sa maslinkama, krompir pire
Užina: šaka badema
Večera: crni tost premazan džemom od kupine ili šipurka, čaj od ruzmarina sa medom
DRUGI DAN
Doručak: šest kašika ovsenih pahuljica u čaši jogurta
Užina: čaša soka od paradajza sa listićima bosiljka
Ručak: pileća supa, pileći file, parče ražanog hleba
Užina: parče pite od bundeve
Večera: šampinjoni na žaru, crni tost, čaj od gloga sa medom
TREĆI DAN
Doručak: parče pite sa sirom, šolja kefira
Užina: jedna jabuka
Ručak: biftek na žaru, grilovano povrće, parče crnog hleba
Užina: sveže ceđena limunada sa medom
Večera: salata od leblebija, crni tost, čaj od ruzmarina sa medom
ČETVRTI DAN
Doručak: kajgana od dva jajeta, crni tost
Užina: šaka badema
Ručak: pastrmka na žaru, barena blitva i krompir sa maslinovim uljem
Užina: čaša soka od cvekle
Večera: pečena jabuka, voćni čaj
PETI DAN
Doručak: bareno jaje, režanj pršute, crni tost, voćni jogurt
Užina: kafa sa šlagom, dva integralna keksa
Ručak: rižoto sa šampinjonima, zelena salata začinjena maslinovim uljem
Užina: kolač od kestena
Večera: salata sa tvrdim sirom i susamom, crni tost, čaj od đumbira sa medom
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)