NE BISTE VEROVALI KOJA JE NAJPRLJAVIJA STVAR U RESTORANU! Smučiće vam se kada saznate koliko bakterija na njoj ima

Autor: Republika

Lifestyle

16.09.2020

07:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koja je najprljavija stvar koju možete dotaći ulazeći u neki restoran? Među stvarima na koje biste prvo pomislili (kvaka ulaznih vrata, naslon ili sedište stolice, jelovnik...) ne nalazi se tačan odgovor na pitanje iz prethodne rečenice...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na jelovniku se, naime, ako je verovati britanskom istraživanju, može nalaziti nekoliko hiljada bakterija. Zanimljivo, postoji potencijalno prljaviji predmet. I to tačno na stolu ispred vas. To je slanik, baš kao i posudica u kojoj se nalazi biber, a često one stoje i zajedno.

Pre nego što posegnete za slanikom, razmislite koliko ga je ljudi dotaklo pre vas. Izgleda li čisto? Da li je površina lepljiva? Nažalost, nije neuobičajeno da restorani ponekad previde brigu o čistoći posude za so ili biber. Isto se odnosi i na bočice za sirće ili ulje.

Ove posude se najčešće samo ovlaš prebrišu umesto da se operu i dezinfikuju

Prema istraživanju urađenom u Velikoj Britaniji, u proseku se na posudi za so nalazi oko 11.600 bakterija. Uh, kako to grozno zvuči...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Većinu tih predmeta osoblje restorana samo prebriše ako izgledaju prljavo, a čak i tada samo krpicom koju imaju pri ruci - pojasnio je Džon Stikers, direktor organizacije ConsumerSafety.org, te dodao:

- I dok se u određenim restoranima ti predmeti ponovo pune i brišu, retko su dezinfikovani i pravilno očišćeni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rešenje je jednostavno

Konstatovali smo da su slanici i posude za biber najprljavija stvar na stolu, ali postoji li rešenje? Naravno...
Umesto korišćenja posude sa začinima, zamolite konobara da vam se jelo začini pri pripremi. A ako vam ne bude i dalje dovoljno slano... Pa, idealna je prilika da smanjite unos soli u organizam.

Drugi razlog za prljavštinu, nastavlja Stikers, jeste taj što roditelji, kako bi umirili decu u restoranu, često dopuštaju svojim mališanima da se igraju tim predmetima tokom obroka. To bi značilo da slanik, recimo, može biti prekriven svime što se nalazi na ruci deteta, a znamo da deca ruke guraju svuda.

- Čak i ljudi koji ne koriste so i biber kako bi poboljšali ukus jela, te će posude sigurno pomicati po stolu. To je činjenica koju ne smete smetnuti s uma u vreme pandemije koronavirusa - objašnjava Stikers.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

PRETI I ALERGIJA

Uz bakterije, slanik i posuda za biber mogu biti i okidači alergijskih reakcija.

- Posude slučajno mogu dotaći hranu kada ih koristi osoba pre vas ili sitni komadići hrane mogu čak upasti u posudu, pa ako je taj neko jeo nešto na šta ste alergični, eto nevolje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading