NARODNA MEDICINA: Bosiljak čuva srce

Autor:

Lifestyle

21.05.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao izvor magnezijuma, vitamina B6 i beta-karotena, štiti krvne sudove i smanjuje mogućnost infarkta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ulje bosiljka pomaže prilikom lečenja raznih vrsta zapaljenja, bola i umora

Bilo da ga koristite kao začin i dodatak jelima, kao čaj ili ulje, veruje se da će bosiljak izlečiti gotovo sve zdravstvene tegobe. Od davnina se koristi kao snažan antioksidant, čuvar srca, ali i kao snažan protivnik stomačnih problema i kašlja.

Mnogi narodi i različite religije smatraju ga svetom biljkom. Poreklom je iz Indije, a monasi su je doneli u Evropu u 12. veku. Rimljani su bosiljak poistovećivali s ljubavlju i odanošću. Verovalo se da će muškarac zauvek voleti ženu od koje primi grančicu bosiljka.

Foto: pixabay.com
Ova začinska biljka štiti srce i krvne sudove

Ova začinska biljka štiti srce i krvne sudove i dobar je izvor vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprečava nakupljanje potencijalno opasnog molekula homocisteina. Magnezijum pak opušta mišiće i krvne sudove, čime pospešuje protok krvi i smanjuje rizik od nepravilnog srčanog ritma. Tako se i bosiljak koristi preventivno protiv infarkta.

On je i snažan antioksidans koji prirodno štiti telo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i sprečava starenje ćelija. Jedan od antioksidansa iz bosiljka je beta-karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A. Sprečava oksidaciju holesterola u krvotoku i tako štiti srce i krvne sudove.
Bosiljak ublažava probavne tegobe, grčeve u stomaku i gasove.

Od bosiljka se pravi i eterično ulje koje se koristi za lečenje rana i infekcija. Ovo ulje oslobađa organizam od virusa i bakterija. Uspešno se bori protiv raznih vrsta zapaljenja, bola i umora. Ulje bosiljka je dobar diuretik koji smanjuje zadržavanje vode u organizmu.

ČAJEVI OD BOSILJKA

Za lečenje jetre i gihta

Sastojci:

  • kašičica sušenih listova bosiljka
  • 250 ml vode

Priprema: Listove bosiljka prelijte vrelom vodom i poklopite. Posle 10 minuta procedite i poslužite. U toku dana pijte najviše dve šolje između obroka. Nakon osam dana napravite pauzu od dve nedelje i nastavite sa lečenjem. Čaj ne treba sladiti.

Foto: pixabay.com

Protiv gasova

Sastojci:

  • 30 do 50 g listova suvog bosiljka
  • litar vode

Priprema: Listove prelijte ključalom vodom i ostavite 20 minuta da odstoje. Procedite i pijte po šolju čaja neposredno posle obroka.

 

Protiv grčeva u stomaku

Sastojci:

  • 3 g svežih listova bosiljka
  • 150 ml vode

Priprema: Bosiljak sipajte u vrelu vodu i poklopite. Nakon deset minuta procedite čaj i pijte.

Protiv glavobolje izazvane stresom

Sastojci:

  • 100 g bosiljka
  • 150 g matičnjaka
  • 50 g gloga
  • 250 ml vode

Priprema: Pomešajte sve biljke, a za čaj koristite dve supene kašike smeše. Prelijte vrelom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i zasladite po želji.

ULJE OD BOSILJKA

Sastojci:

  • čaša svežih listova bosiljka
  • litar sveže vode
  • 3 čaše suncokretovog ulja
  • čaša ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema: Uzmite veću posudu na koju ćete staviti cediljku, a u nju sveže listove bosiljka. Ključalu vodu prelijte preko tih listova, a zatim ih odmah isperite hladnom vodom. Time zaustavljate proces kuvanja bosiljka. Ostavite ih neko vreme da se osuše. Postavite ih između dva papirnata ubrusa i lagano pritiskajte kako bi se odstranila sva voda. Ako je potrebno, promenite i nekoliko ubrusa dok ne iscedite svu vodu iz njih. Tako blanširane listove stavite u blender, dodajte ulje i miksajte dok ne dobijete sjedinjenu masu. Ovu pripremljenu smesu sipajte u posudu sa debljim dnom i stavite na umerenu vatru. Smesu neprestano mešajte da ne zagori. Za nekoliko minuta boja će se promeniti u smaragdnozelenu i tada je ulje gotovo. Skinite ga sa vatre, pustite da se prohladi i spremno je za upotrebu.

PESTO SOS OD BOSILJKA

Sastojci:

  • 3-4 šolje listova od bosiljka
  • 3 čena belog luka
  • 100 g parmezana
  • 20 g pinjola (ili 50 g indijskog oraha)
  • 1-1,5 dl maslinovog ulja
  • kašičica (ili manje) soli

Priprema: Operite bosiljak, izmiksujte ga u blenderu s belim lukom i pinjolama. Dodajte parmezan, postepeno dolivajte maslinovo ulje i još miksujte da se sve sjedini u masu poput majoneza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading