RUSI PORUČUJU: Urme štite od moždanog udara
Datule, kako se još naziva ovo voće, sadrže visok nivo kalijuma i gvožđa, zbog čega čuvaju nervni sistem i odlične su u borbi sa anemijom.
Bogatstvo vlakana u urmama, prirodni šećer, velika koncentracija gvožđa i kalijuma, zahvaljujući kojem regulišu zdrav nervni sistem, ovo voće čine jednim od najzdravijih na svetu.
Urme sadrže širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, te se vekovima uspešno suprotstavljaju velikom broju bolesti. Povoljno utiču na rad creva, idealna su zamena običnom šećeru, pokoravaju anemiju i smanjuju visok krvni pritisak. Neki eksperti tvrde da jedna urma dnevno može značajno da doprinese u izbalansiranoj i zdravoj ishrani. Ipak, pošto sadrže velike količine šećera, nemojte preterivati sa konzumiranjem ove voćke.
Za zdrave nerve
Najvažnija prednost ovog voća je njegova sposobnost da reguliše zdrav nervni sistem, s obzirom na to da je bogato kalijumom. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može da smanji rizik od moždanog udara za 40 odsto.
Jačaju srce
Osobe sa slabim srcem mogu koristiti ovo neverovatno voće tako što će tokom noći potopiti urme sa semenkama u vodu. Ujutro iz njih uklonite semenke, sameljite ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj prirodni lek uzimajte nekoliko puta dnevno kako biste ojačali srčani mišić.
Snižavaju visok pritisak
Sadrže malo natrijuma, a bogate su kalijumom i magnezijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Zbog toga se preporučuju osobama koje pate od visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da upravo magnezijum (370 mg dnevno) može da smanji krvni pritisak.
Snižavaju holesterol
Urme imaju sposobnost da smanjuju nivo neželjenog holesterola u organizmu, zato je ovo odlična hrana za ljude koji imaju problem sa tim. Holesterol uzrokuje masne naslage u arterijama, a one dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.
Zaustavljaju dijareju
Kalijum u urmama pomaže i kod zaustavljanja dijareje. Osim toga, urme pomažu da se crevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšaćete crevima da stvore takozvane dobre bakterije.
Lek za tvrdu stolicu
Kao što zaustavljaju dijareju, urme mogu da pomognu da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko urmi i naveče ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći urme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lenja creva. U SAD urme se fabrički pakuju u male boce kao lekovi i propisuju se kao lek za zatvor. 100 grama urmi (10-21 komad) sadrži 8,5 grama vlakana. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unošenje velikih količina vlaknastih sastojaka ne samo zbog zaštite od tvrde stolice već i zbog drugih koristi.
Regulišu telesnu težinu
Zbog visokog nivoa hranjivih materija, urme izazivaju osećaj sitosti. Ako na prazan stomak uzmete urmu, ona će regulisati rad creva i organizmu dati potrebni šećer. Urme nemaju holesterol, ali imaju dosta šećera i zato pazite koliku ćete količinu ovog voća uneti u organizam.
Energetski stimulans
Urme su veliki energetski buster jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz urmi izvući ćete ako ih pomešate sa mlekom. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrednosti.
RECEPTI
Loptice sa urmama
Sastojci:
- 200 g urmi
- 100 g badema
- banana
- rum - za potapanje
- kokosovo brašno
Priprema: Urme se potope i ostave da odstoje dva do tri sata u malo ruma i vode. Nakon toga se dodaju banana i bademi. Sve se pasira dok se ne dobije smesa. Prave se male loptice i uvaljaju u kokosovo brašno. Nakon toga se ređaju u odgovarajuću posudu i stavljaju u frižider da se stegnu.
Namaz od urmi
Sastojci:
- 20 urmi
- 1/4 šolje mleka od pirinča ili badema
Priprema: Stavite urme u multipraktik i mutite dok ne dobijete lepljivu pastu. Dodajte malo-pomalo mleka i mutite dok pasta ne dobije kremastu strukturu.
Sirup od urmi
Sastojci:
- 20 urmi
- 425 ml vode
- kašika limunovog soka
Priprema: Stavite sve u blender. Započnite pripremu sporom brzinom i polako povećavajte da bi se urme polako razdvajale. Ovaj proces traje oko pet minuta. Gotovu smesu sipajte u teglicu i čuvajte je u frižideru do tri nedelje. Ovaj sirup možete da koristite kao zamenu za šećer ili med sa čajem, kafom, smutijem.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)