RETROSPEKTIVA DANA: Antipropaganda fudbala u Dizeldorfu! Portugal i Slovenija oduševili Stari kontinent - Šeško je tragičar Slovenije!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

02.07.2024

06:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osmina finala: Francuska - Belgija 1:0; Portugal - Slovenija 0:0-3:0

RETROSPEKTIVA DANA: Antipropaganda fudbala u Dizeldorfu! Portugal i Slovenija oduševili Stari kontinent - Šeško je tragičar Slovenije!

Foto: www.profimedia.rs

Pretposledni dan prve nokaout faze ovogodišnjeg Evropskog prvenstva doneo je dve potpuno drugačije utakmice. Dok se publika dosađivala u Dizeldorfu, u Frankfurtu je viđena sjajna utakmica u kojoj je pobednik rešen tek nakon izvođenja jedanaesteraca, ali je sve moglo biti rešeno znatno ranije.

Francuska - Belgija 1:0

Stručni konsultant na RTS-u Rade Bogdanović najbolje je navedeni meč opisao rečenicom da je prateći duel dve "sjajne reprezentacije", izgubio sat i po vremena života i zaista su se svi ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu tako i osećali nakon duela Francuza i Belgijanaca.

Od starta je Belgija imala nameru da posed prepusti Francuzima i šansu vreba iz kontranapada, odnosno posle grešaka "trikolora". Prvu takvu su dočekali u 24. minutu kada je De Brujne umalo šokirao protivničkog golmana Manjana lukavim udarcem iz slobodnog udarca. Međutim, nije se dao prevariti čuvar mreže Francuske izbivši loptu refleksno sa gol linije.

Usledila je potom i najbolja prilika u prvom poluvremenu koju nije iskoristio Tiram šutiravši glavom tik pored stative gola Kastelsa. Držali su Francuzi loptu, nastavili da dominiraju i u drugom delu, ali jednostavnu nisu umeli da šutnu loptu u okvir gola koji kao da je bio začaran. Tukao je Čuameni sa distance, pa potom i Tiram i Mbape, ali bi ushićenje navijača Francuske svakog puta prošlo čim bi videli da lopta ide preko gola.
I nije Belgija bila baš u toliko podređenom položaju, a najzaslužniji za to bio je De Brujne koji je saigrače više puta spajao sa golom, ali granitna odbrana Francuza je bila neprobojna.

Pet minuta pred kraja meča mnogo sreća za Francuze i momenat prevage. Kolo Muani se okrenuo, uputio udarac, a lopta se od Vertongena odbila i prevarila Kastelsa u čijem je golu završila na veliku radost "trikolora". Dešanu se uvođenje Kolo Muanija ispostavilo kao najbolja odluka, jer ga je zlatna rezerva odvela u četvrtfinale EVRO i to BEZ POSTIGNUTOG GOLA. Svi golovi Francuza na ovom turniru bili su zapravo autogolovi rivala, uz pogodak Kilijana Mbapea sa bele tačke u duelu sa Poljskom.

 

 

Portugal - Slovenija 0:0 - 3:0

Poslednja utakmica osmine finala Evropskog prvenstva u Nemačkoj koja je odigrana 1. jula između Slovenije i Portugala, bila je i najneizvesnija u dosadašnjem toku šampionata.

Među mnogim događajima koji su obeležili ovu utakmicu, ističe se propuštena prilika slovenačkog fudbalera Benjamina Šeška. U 115. minutu produžetka, napadač bundesligaša Lajpciga se našao u situaciji da postane junak svog tima, ali nažalost, nije iskoristio priliku.

U prvom poluvremenu između Portugala i Slovenije nije bilo mnogo uzbuđenja. Portugalci su dominirali u posedu lopte, ali su se Slovenci uspešno branili, posebno zahvaljujući sjajnom Vanji Drkušiću, koji je uspešno zaustavljao Kristijana Ronalda.

U nastavku utakmice, Jan Oblak je još jednom pokazao zašto je jedan od najboljih golmana u Evropi, zaustavivši udarac Bernarda Silve i kasnije i Kristijana Ronalda. Slovenci su takođe imali priliku za gol, ali je šut Benjamina Šeška završio pored gola.

Utakmica je ušla u produžetak, a tamo je Portugal imao priliku da povede iz jedanaesterca. Međutim, Jan Oblak je ponovo bio na visini zadatka i zaustavio udarac Ronalda. U poslednjim minutima produžetka, Slovenija je imala sjajnu priliku za gol, ali je Diogo Costa uspeo da odbrani šut Benjamina Šeška.

Foto: Tanjug/AP

Trenutak koji je mogao da promeni tok istorij slovenačkog fudbala

 

Nakon što se rezultat nije promenio ni u produžecima, odlučivali su penali. Portugal je bio uspešniji i pobedio rezultatom 3:0, ali ostaje činjenica da je Jan Oblak pružio sjajnu partiju i da je bio ključni faktor u održavanju nerešenog rezultata tokom regularnog dela utakmice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading