RETROSPEKTIVA: "Lale" procvetale u Minhenu! Demirel Veličanstveni vodi Tursku ka istoriji!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

03.07.2024

06:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osmina finala: Rumunija - Holandija 0:3; Austrija - Turska 1:2

RETROSPEKTIVA: "Lale" procvetale u Minhenu! Demirel Veličanstveni vodi Tursku ka istoriji!

Foto: Tanjug/AP

Prva nokaut faza ovogodišnjeg Evropskog prvenstva je okončana. Najboljih osam reprezentacija Starog kontinenta nastavljaju takmičenje, a poslednje vize za četvrtfinale izborile su selekcije Holandije i Turske

Rumunija - Holandija 0:3

Fudbaleri Holandije izborili su plasman u četvrtfinale takmičenja pruživši sjajnu partiju u duelu protiv jednog od iznenađenja ovogodišnjeg turnira, a "lale" su u poslednjih 90 minuta najavile da u Nemačkoj mogu daleko stići, s obzirom da se nalaze u delu žreba u kojem se mogu smatrati favoritima.

Kodi Gakpo je doveo Holanđane d oprednosti u 20. minutu. Fudbaler Liverpula je prošao po levoj strani šutirao iskosa sa ivice šesnaesterca i matirao golmana. 

Holanđani su do samog finiša meča čuvali minimalnu prednost, da bi pitanje pobednika rešili u poslednjim minutima. Igrao se 83. minut kada je Malen na asistenciju Gakpa duplirao prednost, a u zaustavnom vremenu, nakon brzog kontranapada isti Malen postiže svoj drugi pogodak i slavlje "lala" je moglo da počne.

 

 

Austrija - Turska 1:2

Nastavila je Turska da sanja reprizu podviga iz 2008. kada se plasirala u polufinale Evropskog prvenstva, a sada je do izjednačenja tog istorijskog podviga deli još pobeda nad Holanđanima. 

Izabranici Vićenca Montele uspeli su da eliminišu selekciju Austrije, zahvaljujući dvostrukom strelcu Merihu Demirelu, koji je odigrao utakmicu karijere. Istina, napadala je austrijska reprezentacija posle gola Grigoriča svim silama, međutim, Turci su se odbranili i otišli među osam najboljih u Nemačkoj.

Još se ni gledaoci nisu pošteno smestili na stolice, a turska ekipa je probila odbranu Ragnikove selekcije, na isteku prvog minuta! „Hladan tuš“ usledio je u režiji Meriha Demirela, koji je iskoristio konfuziju u odbrani Austrijanaca posle kornera i neopreznosti defanzivaca silovitim udarcem iz blizine „pocepao mrežu“ golmana Penca – 0:1.

Pokušavali su Austrijanci da stignu do poravnanja, a kazna za promašaje usledila je u 59. minutu, kada su iz preslikane akcije s početka meča, Guler centaršutem iz kornera i Merih Demirel svojim drugim golom udarcem glavom, doneli Turskoj činilo se nedostižnih 0:2.

Samo šest minuta kasnije, i treći gol na meču postignut je posle kornera, samo na suprotnoj strani. Gregorič je bio precizan za konačnih 1:2.

 

 

Ovime je osmina finala EVRO 2024 okončana. Slede dva dana pauze, a zatim i četvrtfinalni mečevi u kojima će se sastati:

Petak:
18:00 Španija - Nemačka
21:00 Portugal - Francuska

Subota:
18:00 Engleska -. Švajcarska
21:00 Holandija - Turska

Sve zanimljivosti sa ovogodišnje evropske smotre reprezentativnog fudbala možete pratiti na portalu Republika.rs.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading