PEŠIĆ RAPORTIRAO PRED PARIZ: ''Ovo je najjači olimpijski turnir u istoriji!''

Autor:

Sport

04.07.2024

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

''Pripreme su najvažnije'' - jasan je Kari.

PEŠIĆ RAPORTIRAO PRED PARIZ: ''Ovo je najjači olimpijski turnir u istoriji!''

Foto: Starsport

Reprezentaciju Srbije očekuju Olimpijske igre koje su na programu od 26. jula do 11. avugsta u Parizu. Prvi zvaničan prijateljski meč Srbija igra 12. jula protiv Francuske u Lionu. Ekipa odatle ide u Abu Dabi, gde će se sastati sa Australijom 16. jula i reprezentacijom SAD dan kasnije. Nakon jakih provera ekipa se vraća u Beograd na duel sa Japanom 21. jula u Beogradskoj areni, a u planu je još jedan kontrolni susret. Put Lila, Srbija kreće 24. jula. Prvi meč na olimpijskom turniru Srbija igra protiv SAD, 28. jula.

Selektor ''orlova'', Svetislav Pešić je u razgovoru za zvaničan sajt Košarkaškog saveza Srbije govorio o predostojećim izazovima koje očekuju nacionalni tim.

- Pripreme su najvažnije. Pipremiti za ovakav jedan zahtevan olimpijski turnir jeste specijalna situacija. Drugačije je od priprema za Svetsko prvenstvo zato što pre svega svi igrači praktično, ne samo naši, već iz drugih selekcija su završili praktično pre neki dan jednu kompletnu i vrlo zahtevnu sezonu koja je trajala od septembra meseca. Pripremiti ekipu za ovakav turnir sa strane trenera i medicisnkog strafa nije uopšte lako, ali je izazovno -  istakao je Pešić i dodao:

- Za igrače je najteže, jer postoji nekakav period odmora i pripreme za ono što sledi. Različito smo se priprema, zato što smo morali da vodimo računa o trenutnom fizičkom stanju igrača, ali koliko god je moguće nismo zanemarili ukupne pripreme sa apekta igre, individualnog unapređenja fizičke spreme i to je bilo dosta dobro. Nisam iznenađen, olimpijski turnir je jedan novi izazov i motivacija i igrači sigurno daju maksimum u ovom trenutku - naveo je Kari.

Pešić je naveo da svaka povreda može da ih izbaci iz ritma.

- Svaka nepredviđena povreda može da nas izbaci u potpunosti iz ritma jer nema puno vremena za pripremu, zato radimo sa medicinskim stafom da tih povreda ne bude. Stanje je generalno dosta dobro. Nikola je počeo da radi specijalan program pre tri dana. Pokazuje dobar napredak i odnos prema svemu. On je mlad dečko, ali pazimo da ga ne ubacimo u prevelike napore. Idemo korak po korak napred - jasan je selektor Srbije.

Foto: fiba.com

Svetislav Pešić

Način rada u reprezentaciji je drugačiji nego u klubu.

- Mora da se zna da je način rada u reprezentaciji u klubu drugačiji. Svi igrači dolaze iz različitih klubova i sa različitim navikama koje su formirali. Svaki klub je drugačiji sa pravilima. Od broja treninga pa na dalje. Zato je važno zatvoriti se, biti sam, da igrači budu sami sa sobom, da mogu da se upoznaju, dogovoraju, da pričaju. Taj kamp ne podrazumeva samo trčanje i skakanje, već znači puno i ta njihova međusobna komuinikacija. Zato smo mi malo izašli iz Beograda, da budemo zajedno, da nemamo drugih obaveza, osim da budemo na vreme na treningu i da damo maksimum. Posle toga se igrači druže i pričaju. Ne samo o košarci - objasnio je Pešić.

Dotakao se i pripremnih mečeva.

- Iskreno da vam kažem, nismo imali previše izbora kada su u pitanju protivnici. Prethodnih godina smo imali više mogućnosti, ovoga puta je zavisilo od toga ko je slobodan. Prva zvanična utakmica je protiv Francuske na njihovm terenu, to i nije baš dobar protivnik za sam početak, ali dobro je imati utakmicu nego nemati ništa. Za mene su Francuzi kandidati za zlato, uz Ameriku i Kanadu. Mi uvek želimo da igramo dobro, pa i u pripremnom periodu da pobeđujemo zbog atmosfere i samopouzdanja. Sve utakmice su izazovne, namerno ne govorim teške utakmice. To su utakmice koje mogu puno da ti pomognu. Da igrači oseti telo protivnika. Trening je trening, a utakmica je utakmica. Možda je bilo bolje i neke slabije protivnike da imamo, ali ko zna šta je bolje. Igraćemo i sa Japanom ovde, biće interesantno. Čekamo da se završe kvalifikacini turniri da vidimo da li možemo da napravimo još neku u takmicu u Beogradu - govorio je Kari.

Bilo je reči i o kvalifikacionim turnirima. Jedan od protivnika u grupnoj fazi će biti baš pobednik turnira u Portoriku.

- Više sam posvećen našoj ekipi. Pratim rezultate, nas pre svega zanima ko će nam biti protivnik iz Portorika. Oni dolaze u našu grupu. To je Italija, Litvanija ili Portoriko - rekao je on.

Spisak putnika za Pariz biće teška odluka.

- Kao i svake godine to je važna odluka, ali je teško da bilo šta kažem sada na tu temu. Verovatno do pred sam odlazak. Mi putujemo 24. za Lil. Voleo bih da se ranije to desi, ali verovatno nećemo znati do samo kraja konačan spisak - smatra Pešić.

Na kraju je izneo ambicije pred Olimpijske igre.

- Puno će zavisiti od tima koji će biti protivnik u grupi. On će nam dalje ovoriti put, da vidimo na koga idemo u četvrtfinale. Znam da su svi fokusirani na meč protiv Amerikanaca, ja nisam... jesam kao za svaku drugu utakmicu. Ovo je najjači olimpoijski trunir u istoriji. Igra 12 ekipa, a 10 kandidata je za medalju - zaključio je Svetislav Pešić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading