OD PASPALJA DO DOUŽERA: Partizan direktno u NBA ligu poslao ceo tim, MNOGIMA JE VASKRSAO KARIJERU

Autor:

Sport

05.07.2024

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podsetimo se svih košarkaša koji su, na ponos grobara, pravo iz crno-belog dresa otišli u najjaču ligu na svetu.

OD PASPALJA DO DOUŽERA: Partizan direktno u NBA ligu poslao ceo tim, MNOGIMA JE VASKRSAO KARIJERU

Foto: Starsport

Pi Džej Doužer igrao je u NBA ligi i pre dolaska u Partizan, ali koliko je imao bitnu ulogu u svom poslednjem klubu Sakramentu svedoči to što je rešio da prvi put u karijeri preleti Atlantik i oproba se u Evropi. Očigledno je Amerikanac čuo za slučajeve brojnih NBA igrača koji su ili ponikli u Partizanu ili su u njemu vaskrsli karijeru, pa se vratili u najjaču ligu na svetu. Upravo to se i njemu desilo pa je direktno iz redova čete Željka Obradovića stigao u Minesotu.

Republika

Foto: Starsport

Željko ga "resetovao": Pi Džej Doužer

Ovakvih primera koji su osvežili karijeru u Partizanu, ili su u njemu ponikli pa se oprobali protiv NBA zvezda je mnogo, a koliko prošle godine je to uradio Dante Egzum. Iz crno-belog dresa je posle prošle sezone otišao i Tristan Vukčević. Zato Republika podseća na sve košarkaše koji su direktno iz Partizana otišli u NBA ligu.

Sve je počelo sa Žarkom Paspaljem. Proslavljeni naš košarkaš igrao je za Partizan od 1986. do 1989. godine, a onda je postao član San Antonio Sparsa. Odigrao je 28 utakmica, pa se vratio u Evropu.

 

 

Vlade Divac je iste 1989. godine otišao u NBA ligu. Izabran je kao 26. pik prve runde, a u LA Lejkerse je došao kao zamena za NBA velikana Karimu Abdulu-Džabaru. NBA parketima je vladao sve do 2005. Zatim je Ratko Varda direktno iz Partizana otišao u NBA  ligu. On je od 1995. do 2001. godine bio član Partizana, a dve sezone proveo je u ekipama Detroita i Vašingtona. Nenad Krstić, dakle još jedan centar, igrao je za Partizan od 2000. do 2004. godine, kada je prešao u Nju Džersi Netse. I Kosta Perović je posle pet godina u Partizanu (od 2002. do 2007. godine) rešio da entarsko umeće dokaže u Golden stejtu.

Da se iz Partizana ide direktno u NBA se pročulo i po Evropi. Jan Veseli je od 2008. do 2011. godine igrao za crno-bele, a onda je kao šesti pik otišao u Vašington.

Republika

Foto: Starsport

Jan Veseli

Za razliku od njega, slavni Rus Andrej Kirilenko dres Partizana nije ni video, ali mu se vodi da je iz CSKA stigao među crno-bele, a onda odatle bez odigranog meča iskoristio klauzulu u slučaju interesovanja iz NBA i otišao u Jutu. Doduše, mnogi tvrde da je to urađeno samo iz papiroloških razloga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading