PEŠIĆ OTKRIO DA IMA DA KAŽE JEDNU STVAR VUČIĆU: Pogledajte i koju, tiče se ABA lige!

Autor:

Sport

21.10.2024

18:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od najaktuelnijih tema je i profesonalna Košarkaška liga Srbije.

PEŠIĆ OTKRIO DA IMA DA KAŽE JEDNU STVAR VUČIĆU: Pogledajte i koju, tiče se ABA lige!

Foto: ATAImages

Svetislav Pešić jedini je od velikih srpskih trenera koji je kao selektor predvodio tri generacije naših košarkaša. Prvo u Bormiju onu juniorsku koja je postala prvak sveta, generaciju Divca i Đorđevića ali i Rađe i Kukoča, zatim onu koja je bila seniorski prvak sveta a u kojoj su igrali Stojaković i Bodiroga, tada iskusni Divac, Gurović i Jarić i naposletku ovu iz Pariza i Manile, generaciju Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića.

Jedna od najaktuelnijih tema je i profesonalna Košarkaška liga Srbije, koja je velika želja Pešića, ali i novog predsednika KSS.

Upravo kada je pričao o tome, Pešić je uneo posebne emocije.

- Ja sam jugonostalgičar, rođen u Srbiji. Uvek sam za to da moramo da se ujedinujemo, ne razjedinujemo. Toliko sam pametan, nadam se dovoljno pametan i iskusan da mogu da procenim šta je razjedinjenje, a šta ujedinjenje. Srbija mora da ima profesionalnu ligu, mi ne treba da budemo protiv ABA lige, treba da igramo protiv hrvatskih klubova. Da idemo tamo, oni dolaze kod nas. Ali kroz evropske kupove. Naši klubovi moraju da igraju internacionalno takmičenje, inače će se svesti košarka na Zvezdu i Partizan. Poslednjih 10-15 godina, nijedan klub ne igra u inostranstvu. Mi smo u zatvoru, ne znamo šta se dešava van Srbije. Moramo da formiramo profesioanlnu ligu, ali ne zbog reprezentacije, već i zbog populacije i interesa mladih ljudi, da ostaju ovde.

Republika

Foto: Starsport

 

 

- Zvezda i Partizan imaju obavezu, želimo da igraju Evroligu i pobeđuju, to je dobro i za njih i za razvoj košarke. Važno je da i oni to prepoznaju da se košarka razvija u drugim gradovima, da se identifikujemo. Sve zemlje, Španija, Turska, Grčka mala, Nemačka, Francuska... To su zemlje s kojima treba da se takmičimo i klupski i reprezentativno, oni imaju ligu. Mi nemamo ligu, imamo amatersku ligu, ona nema budućnost. Mi treba da formiramo profesionalnu ligu sa 10-12 klubova i razvojnu ligu. Prva razvojna liga gde će igrati mladi košarkaši i gde će dobiti šansu, a odatle prelaze u profesionalnu KLS, a odatle u inostranstvo. To je vrlo prosto, ali to kod nas malo traje.

Dotakao se Pešić potom i razgovora sa Čovićem, a na kraju je javno pomenuo i predsednika Aleksandra Vučića i apelovao na njega da pomogne.

- Kako ne, pričao sam i sa Danilovićem. On isto to podržava, ali teško je kod nas. Zvezda i Partizan hoće da igraju Evroligu, legalno, legitimno. Ranije je ABA liga bila prohodna, ona više nije. Sad moramo zajedno sa Zvezdom i Partizanom, mi moramo da 13 klubova Evrolige lobiramo da igraju profesionalnu ligu Srbije i da isti statatus imaju iz ABA lige. To je posao koji treba da se krene. Zato kažem, da ne držim govore. Zato je važno da se sve klupske zastave ujedine u jednu zastavu - košarkaške Srbije. Onda će biti rezultata, igrača, mladi će ostati jer će imati perspektivu. Ne u profesionalnu smislu zarade, već mogućnosti da budu bolji. Nadam se da ovo svi slušaju i da naš predsednik države Aleksandar Vučić sluša ovo što sam rekao, jer ja nemam mogućnost da mu to kažem.

Republika

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Aleksandar Vučić

 

- Zato što je on pomogao za ove tri godine, on ili država. Voli košarku, voli sport i ne samo je pomagao materijalno, nego i na druge načine, jer reprezentacija je državni projekat. On je to uradio i sad šta da radimo. Predsednik treba da se bavi i ovim stvarima o kojima pričam, jer košarka je jedan od najvažniji produkata ove zemlje - istakao je Pešić.

Podsetimo, novi-stari selektor Svetislav Pešić potvrdio je na konferenciji za medije da ostaje na čelu reprezentacije Srbije. U to ga je ubedio novi predsednik Košarkaškog saveza Srbije Nebojša Čović. Kada je Kari dobio pitanje da li će imati iste pomoćnike oko sebe u predstojećem mandatu, otkrio je da nema više nikoga, te mu je ostao samo Čović.

Ja nemam nijednog pomoćnika, jedan je postao trener jedne reprezentacije, drugi postao trener kluba, Tarlać me je napustio, dva atletska trenera su u Turskoj i Nemačkoj, nemam sportskog direktora, imam samo predsednika - rekao je Pešić i zasmejao sve prisutne, a Čović dodao: "Ne baš neiskusnog, ali..."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Bombarder sa Kosmaja

21.10.2024 19:04

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će svakako pomoći košarkaškoj reprezentaciji Srbije kao sto je i dosada mnogo puta radio.