OD ZVEZDE, PREKO NBA LIGE, PA NAZAD! Evo kako je izgledala košarkaška karijera Petruševa!

Autor:

Sport

23.10.2024

15:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petrušev je u mlađim kategorijama nastupao za FMP, Crvenu zvezdu, Partizan. On je 2014. godine otišao u Španiju i priključio se ekipi Baskonije.

OD ZVEZDE, PREKO NBA LIGE, PA NAZAD! Evo kako je izgledala košarkaška karijera Petruševa!

Foto: Starsport

Centar Crvene zvezde Filip Petrušev

Filip Petrušev, novi/stari košarkaš Crvene zvezde, nosiće crveno-beli dres do kraja tekuće sezone.

Rođen je 15. aprila 2000. godine u Beogradu, od oca Dejana i majke Sonje. Ima mlađeg brata Davida. Poreklom je Makedonac. Njegov deda Gute Petruševski je doselio iz Makedonije u Beograd i promenio je prezime u Petrušev. Deda je dosta zaslužan za njegove košarkaške početke jer ga je pratio i vodio na treninge. Filip je druga generacija njegove porodice koja je rođena u Srbiji.

Petrušev je u mlađim kategorijama nastupao za FMP, Crvenu zvezdu, Partizan. On je 2014. godine otišao u Španiju i priključio se ekipi Baskonije.

Tokom 2016. godine odlazi u Sjedinjene Američke Države, gde pohađa srednju školu Ejvon old farms u Ejvonu, Konektikat. Godinu dana kasnije se prebacio na Montverdi akademiju u mestu Montverdi, Florida.

Republika

Foto: X/Olympiacos_BC

Filip Petrušev

 

U oktobru 2017. je izabrao da pohađa Univerzitet Gonzaga, a od sezone 2018/19. je zaigrao za njihov tim, Gonzaga buldogse. U sezoni 2019/20. je u proseku beležio 17,5 poena i 7,9 skokova po meču i izabran je za igrača godine u svojoj konferenciji (Vest koust konferencija).

U julu 2020. je potpisao prvi profesionalni ugovor sa ekipom Mega Sokerbeta. Dobio je nagradu za najkorisnijeg igrača Jadranske lige u sezoni 2020/21.

Na NBA draftu 2021. godine je odabran kao 50 pik od strane Filadelfija seventisiksersa, nakon čega je za ovaj klub nastupao u letnjoj ligi.

Devetnaestog jula 2022. potpisao je jednogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom. Sa Crvenom zvezdom je u sezoni 2022/23. osvojio Kup Radivoja Koraća i prvenstvo Srbije dok je u finalu Jadranske lige poražen od Partizana. U julu 2023. potpisao je za Filadelfiju seventisikserse. Za Filadelfiju je odigrao samo jednu utakmicu i to protiv Portland trejlblejzersa 29. oktobra 2023. u kojoj je igrao tek nešto više od dva i po minuta (126 : 98).

Republika

Foto: Starsport

Filip Petrušev

 

Dana 1. novembra 2023. zajedno sa Džejmsom Hardenom i Pi-Džej Takerom prosleđen je Los Anđeles klipersima dok su u Filadelfiju otišli Markus Moris, Nikola Batum, Kenjon Martin Mlađi i Robert Kovington. Klipersi su ga potom poslali u Sakramento kingse 3. novembra. Za Petruševa su Kingsi pored novca Klipersima dali prava i na Luku Mitrovića. Dana 24. novembra Petrušev je dobio otkaz u Kingsima.

Dana 28. novembra 2023. Petrušev je potpisao trogodišnji ugovor s Olimpijakosom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading